2014 warmste jaar ooit voor België

© afp

Het zat er aan te komen: 2014 wordt, althans wat België betreft, het warmste jaar uit de weerkundige geschiedenis.

liesbeth boel

De voorbije maanden kregen we wel vaker berichten over temperatuurrecords. Zo was augustus 2014 de warmste maand ooit, brak ook mei al warmterecords en konden we onlangs nog genieten van de warmste 18 oktober sinds de metingen. Het verbaast dan ook niet helemaal dat heel het jaar 2014 op weg is naar een record. 2 maanden geleden al zat 2014 op recordkoers. Enkel een ijskoude december kon 2014 van het record houden: om het vorige record niet te verbreken, moet de gemiddelde temperatuur van december lager liggen dan 0,4 graden. De gemiddelde temperatuur voor december ligt echter een pak hoger: 4,6 graden. Om tot 0,4 graden te zakken, zou de gemiddelde temperatuur van de laatste 14 dagen van het jaar lager of minstens gelijk moeten zijn aan -2,4 graden, en dat zit er niet in.

Met een hogere gemiddelde temperatuur in december en voorspellingen voor de komende dagen die niet meteen wijzen op een koudegolf, zal het record dus verbroken worden.

Ook wereldwijd en in Europa warmste jaar?

Dat is voor België het geval, maar dezelfde trend lijkt zich in Europa en de rest van de wereld ook verder te zetten. Sinds het begin van dit jaar liggen de temperaturen wereldwijd al gemiddeld 0,68 graden Celsius hoger dan het gemiddelde van de twintigste eeuw, 14,1 graden. Het vorige wereldwijde record was voor het jaar 1998; het jaar dat tot nu toe het warmst was sinds de metingen in 1880. Voor België alleen was 2011, met een gemiddelde temperatuur van 11,6 graden, het warmste jaar sinds de waarnemingen in 1833. In 2014 zullen we daar ongeveer 0,3 graden boven zitten.

Het recordjaar voor Europa was 2007. Toen lag de gemiddelde temperatuur op 10,2 graden. Gebaseerd op waarnemingen en verwachtingen lijkt de jaargemiddelde Europese temperatuur uit te komen op 10.5 graden.

Klimaatsverandering

In de top tien van warmste jaren in Europa zijn er nu negen van het jaar 2000 of recenter, met 1989 als enige uitzondering die op de zesde plaats staat. Wetenschappers zijn het er intussen over eens dat die warmterecords een gevolg zijn van de klimaatsverandering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen