Premier Michel praatte uur lang met Trump: “Het ijs was meteen gebroken”

© Photo News

Eerste minister Charles Michel (MR) heeft ruim een uur lang in het paleis de Amerikaanse president Donald Trump in de ogen gekeken. Achteraf kon de premier spreken over een “zowel hartelijke als rechtuite ontmoeting”, waar geen taboes onbesproken gelaten werden.

“We hebben geen diplomatieke taal gesproken”, aldus de premier, die verschillende onderwerpen besprak met de flamboyante president. Michel beklemtoonde in het gesprek onder meer het belang dat België aan de Navo hecht. “We hebben hem duidelijk gemaakt dat de Navo geen verouderde organisatie is”, verwees Michel naar uitspraken die Trump als president deed. Ook migratie, de relatie met Rusland, de strijd tegen het terrorisme en het nieuwe EU-elan kwamen aan bod. “Ik heb vandaag meer duidelijkheid”, aldus Michel.

© Photo News

Ook de belangrijke bilaterale banden tussen Brussel en Washington werden niet onvermeld gelaten in een gesprek dat uiteindelijk langer duurde dan gepland. Bij het begin van het gesprek vonden Trump en de rest van zijn delegatie drie kaartjes voor zich. Daarop kon Trump onder andere lezen dat België een “big investor” is in de Amerikaanse economie: we bekleden de 13e plaats. Daarmee doet België het beter dan onder meer China, Israël en Saoedi-Arabië, was te lezen op een kaartje. Een ander kaartje beklemtoonde dan weer dat België een grote importeur is van Amerikaanse goederen: de vierde in Europa en de tiende wereldwijd. Het derde kaartje ging over de wederzijdse tewerkstelling.

Michel zei dat hij denkt Trump “op een aantal thema’s overtuigd te hebben”.

Op Trumps uitspraken dat Brussel een hellegat zou zijn werd niet teruggekomen. “Het ijs was meteen gebroken”, aldus Michel. “De boodschap die hij me gaf, meteen op de luchthaven, was er een van enthousiasme voor ons land. Er was misschien de presidentskandidaat Donald Trump, en nu is er de president Trump. Het was een eerste ontmoeting, en rechtstreeks contact is toch nog iets anders dan de rapporten die ik lees van de diplomaten en experten.”

© Photo News

Amerikaanse standpunten

Na het gesprek zei Michel “meer duidelijkheid” te hebben over de Amerikaanse standpunten. “Zo twijfelden we aan de wil van Washington om sterke banden met Europa te blijven onderhouden. Ik heb duidelijke taal gehoord. We moeten nu op basis van de feiten zien wat er gebeurt. We hebben alleszins gehoord dat ze een sterke as tussen Europa en de Verenigde Staten willen.” Sinds een jaar of drie is de EU, volgens Michel, ervan overtuigd geraakt dat de wereld veranderd is. Hij verwees onder meer naar terrorisme, migratie, de rol van Rusland, maar ook de brexit. “Een andere strategie is dus nodig, en het is aan de Europese leiders om de kans te grijpen en het Europese project een boost te geven.”

Navo

In heel de discussie over het belang van de Navo zei Michel dat de Navo voor België een belangrijke organisatie “is en blijft”. “Navo beschermt de fundamentele waarden en vrijheden. Navo is niet enkel een militaire organisatie, en daarvoor hebben we een sterk pleidooi gehouden.” Dat aan de andere kant van de tafel dan weer een pleidooi gehouden werd voor een betere verdeling van de lasten kwam niet als een verrassing voor de premier. Hij verwees op dat vlak naar de plannen van zijn regering om een einde te maken aan de jarenlange besparingen bij defensie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen