Europa wil druk opvoeren op onwillige landen terugkeerbeleid

© BELGA

De Europese lidstaten willen de druk opvoeren op landen die weigeren om onderdanen zonder verblijfsrecht in Europa terug te nemen. ‘Het geduld geraakt stilaan op.’

jvt

De Europeanen beloven al langer extra steun aan landen van herkomst die onderdanen zonder verblijfsrecht in Europa terugnemen. Maar dat levert niet altijd de verhoopte resultaten op. ‘Dat begint op de zenuwen te werken’, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) na een bijeenkomst met zijn Europese collega’s.

Meer en meer lidstaten willen de druk opvoeren. Zo heeft de Maizière in een brief aan de Europese Commissie gevraagd om een aanscherping van het visumbeleid te overwegen. ‘Als een land niet bereid is zijn eigen burgers terug te nemen, dan moet dat land er rekening mee houden dat het visumbeleid allicht niet meer zo genereus zal zijn, ook voor de leiders van deze landen’, zo stelde de Duitse minister.

Volgens de Maizière was er ‘brede instemming’ onder de ministers. Ook Francken heeft wel oor naar het idee. ‘Waarom nog visa uitreiken aan bepaalde landen als ze weigeren hun eigen onderdanen terug te nemen? Het is duidelijk dat die piste helemaal open is’, stelt de staatssecretaris.

Iran

Francken vroeg de Europese Commissie ook meer aandacht voor Iran. In Zeebrugge stellen zich problemen met Iraniërs, maar de samenwerking met Teheran over de heropname van eigen onderdanen verloopt volgens de staatssecretaris ‘zeer problematisch’.

De N-VA’er beklemtoonde ook het belang van Europese akkoorden met de Maghreblanden, maar die zullen volgens hem nooit akkoord gaan indien de Commissie blijft volhouden dat die landen ook derdelanders moeten terugnemen die via hun land naar Europa reisden.