Direct naar artikelinhoud

Denk-Kamerlid kan met gemak bij microfoon komen

De plek van de driekoppige Denk-fractie in de Tweede Kamer - als enige fractie niet aan het gangpad geplaatst - leek in het eerste grote Kamerdebat dinsdag niet voor veel problemen te zorgen.

Farid Azarkan, Selcuk Ozturk en Tunahan Kuzu van Denk blijven staan uit protest tegen hun plek in de plenaire zaal tijdens de installatie van de nieuwe Kamerleden na de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld anp

Fractieleden Kuzu, Azarkan en Öztürk protesteerden vorige week tegen de plek die hun fractie toegewezen kreeg: geen zetel aan het gangpad zou het moeilijker maken om snel naar de interruptiemicrofoon te lopen. De fractieleden bleven bij de beëdiging van de nieuwe Kamer even achter hun zetels staan om hun onvrede te uiten.

Soepel achterlangs

Bij het debat over de verkiezingsuitslag, waarbij de zaal vol was en iedereen op zijn plek zat, waren echter geen praktische problemen zichtbaar. De Denk-fractie is links ingeklemd door D66'er Tjeerd de Groot, maar de Kamerleden van Denk manoeuvreren soepel achter hem langs: De Groot hoeft dus niet op te staan als iemand van Denk naar de interruptiemicrofoon loopt. Ook de 50Plus-Kamerleden Corrie van Brenk en Martin van Rooijen, rechts van Denk, kunnen rustig in hun zetel blijven zitten als een Denk-Kamerlid via de rechterkant de Kamer uitloopt.

Hoe het de Denk-fractie verder ook zal vergaan: aan haar plek in de zaal zal het niet liggen.

De indeling van de Tweede Kamer per partij