'Duizend jaar eenzaamheid en verdriet voor de grootste Colombiaan'

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Het overlijden van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez lokt wereldwijd reacties uit. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos kondigde drie dagen van nationale rouw aan.

Jorn Van Thillo

De winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur stierf donderdag op 87-jarige leeftijd in zijn huis in Mexico-Stad. Vorige week keerde hij terug naar zijn huis, nadat hij acht dagen in het ziekenhuis had gelegen met een zware longontsteking.

‘Als eerbetoon aan de nagedachtenis van Gabriel Garcia Márquez kondig ik drie dagen van nationale rouw aan’, zei Santos tijdens een korte toespraak op televisie. 'Duizend jaar van eenzaamheid en verdriet voor de dood van de grootste Colombiaan aller tijden', zei hij verwijzend naar het boek Honderd jaar eenzaamheid.

De Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa had ondanks zijn verzuurde relatie Márquez woorden van lof voor zijn Zuid-Amerikaanse confrater. 'Een groot schrijver is gestorven', zei hij aan de krant El Comercio. 'Zijn romans zullen hem overleven en overal te wereld gelezen worden.'

'De wereld heeft een van zijn grootste visionaire schrijvers verloren - en een van mijn favorieten sinds mijn jeugd', verklaarde de Amerikaanse president Barack Obama.

De vroegere Amerikaanse president Bill Clinton is vereerd dat hij een vriend was van de schrijver. 'Ik was altijd verbaasd door zijn uniek talenten van verbeelding, helderheid van denken en emotionele eerlijkheid.'

De Colombiaanse popster Shakira zegt dat het leven van de schrijver herinnerd zal worden als een uniek geschenk, en als het meest originele verhaal. Op haar website plaatste ze een foto waarop ze Márquez een knuffel geeft (zie onderaan).

De Chileens schrijfster Isabel Allende: 'Hij gaf me motivatie en vrijheid om zelf te beginnen met te schrijven omdat ik in zijn boeken mijn eigen familie, mijn land, vertrouwde personages, de kleur en ritme en onbekrompenheid van mijn continent terugvond.'

De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff zei dat zijn unieke personages in de harten van miljoenen lezers zullen gegrift blijven. 'Hij heeft zijn spirituele voetafdruk nagelaten in een nieuw tijdperk voor Latijns-Amerika', verklaarde de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

In Aracataca, de geboorteplaats van Márquez hielden buurtbewoners een wake voor de man die de stad beroemd maakte.

Schrijver García Márquez (87) overleden

© REUTERS

© afp

© AP

© AP

© AP

© AP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez (87) is overleden. Hij had lymfeklierkanker en kreeg thuis palliatieve zorgen toegediend. De Mexicaanse regering heeft het nieuws bevestigd.

De 87-jarige Nobelprijswinnaar voor de Literatuur van 1982 keerde vorige week naar huis terug in Mexico-stad nadat hij acht dagen in het ziekenhuis had gelegen met een zware longontsteking. Hij moest wel nog kunstmatige beademing krijgen.

Maandag had de Mexicaanse krant El universal nog gemeld dat Márquez opnieuw het gevecht met kanker diende aan te gaan. De schrijver werd vijftien jaar geleden getroffen door lymfeklierkanker, die had zich opnieuw gemanifesteerd, met uitzaaiingen naar onder meer longen en lever.

Zijn familie had samen met zijn dokters beslist om hem niet meer te behandelen, maar hem thuis ‘palliatieve zorgen’ toe te dienen. In 2012 werd bekend gemaakt dat hij aan dementie leed en er geen publicaties meer zouden volgen.

Journalistiek en vriendschap met Fidel Castro

Gabriel 'Gabo' García Márquez zag het levenslicht op 6 maart 1927 in Aracataca, Colombia. De schrijver groeide op bij zijn grootouders. De verhalen die zijn grootmoeder hem vertelde tijdens zijn jeugd zouden een grote invloed zijn in zijn latere werk.

Márquez studeerde eerst rechten, maar dat kon bij hem op weinig interesse rekenen. Het werk van Franz Kafka veranderde zijn leven en hij gaf die studie op. De latere Nobelprijswinnaar rolde door de journalistiek in het schrijversvak. Hij bleef actief als journalist, ook toen hij al bejubeld werd als een groot romancier.

Zijn journalistieke bedrijvigheid bracht hem in de jaren '60 naar Cuba. Fidel Castro werd een dierbare vriend van de schrijver, zeer tot ongenoegen van de Verenigde Staten die tien jaar hun grenzen voor hem gesloten hielden.

Magisch realisme

Márquez haalde zijn inspiratie vooral uit zijn familieverleden. Voor zijn 'magisch-realistische' schrijfstijl is hij vooral schatplichtig aan zijn grootmoeder. Dat komt tot uiting in 'Honderd jaar eenzaamheid' waar fantasie en realiteit naadloos in elkaar vervloeien. 'Liefde in tijden van Cholera' is dan weer deels gebaseerd op de liefdesperikelen van zijn ouders.

Ook zijn Colombiaanse roots zijn een belangrijke voedingsbodem geweest voor zijn werk, onder meer in 'De oorlog van duizend dagen' en 'Honderd jaar eenzaamheid'. In 1982 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur.

Met zijn geboorteland Colombia had Márquez een haat-liefdeverhouding. Hij voelde er zich veeleer onveilig. De schrijver woonde sinds 1961 in Mexico, maar verbleef ook periodes in Cartagena, Barcelona en Havana.

Hij had zich al jaren teruggetrokken uit het openbare leven. Zijn laatste roman dateert uit 2004, 'Herinnering aan mijn droeve hoeren'. Het fel geanticipeerde tweede deel van zijn memoires is nooit verschenen.

Gabriel García Márquez laat een vrouw, Mercedes Barcha, en twee zonen, Rodrigo en Gonzalo, na. Zijn geboorteland Colombia heeft drie dagen van nationale rouw aangekondigd.

Hoe herinnert u zich García Márquez? Reageer via de knop rechtsboven.