34-jarige vader sterft bij onschuldig Facebook-spelletje

© AP

Het onschuldige Facebook-spelletje ‘Cold water challenge’, waarbij vrienden elkaar uitdagen om in een rivier te springen of elkaar op spectaculaire wijze nat te maken, heeft een dodelijk slachtoffer gemaakt in Duitsland. Een vader van 34 kwam er om het leven toen de schepbak van een kraan op zijn hoofd viel.

Kim De Raedt

U hebt de filmpjes wellicht ook al op uw Facebook-pagina zien passeren. Vrienden springen van een brug of in een rivier, waarna ze andere vrienden ‘nomineren’ om hetzelfde te doen. Wie niet durft, moet trakteren op een etentje of een fuif. In Duitsland is de ‘Cold water challenge’ al geëvolueerd naar elkaar zo spectaculair mogelijk nat maken.

Elf vrienden van een bowlingvereniging uit Isselburg hadden er niks beters op gevonden dan onder de schepbak van een kraan te gaan staan. Die was gevuld met 2000 liter water, door één van de leden, die zelf kraanmachinist is. ‘Het was de bedoeling dat de schepbak langzaam zou kantelen, zodat het water op hun hoofd terecht zou komen. Maar plots kantelde de hele kraan, waardoor de schepbak zes personen raakte’, vertelt een ooggetuige aan de Duitse krant Bild. Een 34-jarige vader overleed ter plaatse. ‘Het is verschrikkelijk, ik heb er geen woorden voor. Hij heeft drie kleine kinderen, de jongste kan pas lopen’, vertelt een vriend aan de Duitse krant. Nog vier anderen raakten zwaargewond, maar intussen is iedereen buiten levensgevaar.

Hele stad deed mee met uitdagingen

Isselberg is in rouw na de gebeurtenissen. Bijna de hele stad deed de afgelopen dagen mee aan de ‘cold water challenge’. De situatie is extra erg omdat de plaatsvervangende burgemeester van Isselburg medewerkers van de gemeenteraad had aangemoedigd om deel te nemen aan de uitdagingen. ‘Het ging om een onschuldig spelletje, waarbij iemand een emmer water had gegooid vanuit het gemeentehuis. Dus ik heb toegestemd. Maar nu is alles anders. Ik heb de organisator van de uitdaging gevraagd om verdere spelletjes te annuleren, dat zijn we aan het slachtoffer verplicht.’

De politie is al een onderzoek gestart, naar slagen en verwondingen en dood door nalatigheid, aldus politiewoordvoerder Frank Rentmeister. Het hele incident zal daarom gereconstrueerd worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen