Direct naar artikelinhoud

Burgemeester Weert wil OM dwingen zes criminele asielzoekers te vervolgen

Burgemeester Jos Heijmans van Weert wil het Openbaar Ministerie dwingen zes criminele asielzoekers te vervolgen die zich rond de jaarwisseling niet hebben gehouden aan het uitgaansverbod in zijn gemeente. Heijmans is daartoe een procedure bij het gerechthof begonnen.

Burgemeester Jos Heijmans van Weert.Beeld anp

Het OM had de zaken geseponeerd omdat het denkt dat ze wegens gebrek aan voldoende bewijs niet tot een veroordeling zullen leiden.

Heijmans (D66) kondigde in december een noodbevel af tegen in totaal 26 overlastgevende asielzoekers in het asielzoekerscentrum in Weert. Ze hadden zich eerder ernstig misdragen en criminele feiten gepleegd, zoals diefstal, intimidatie en het bespugen van een vrouw in de trein. Het noodbevel hield in dat de mannen in de dagen rond de jaarwisseling slechts één uur per dag uit het azc mochten. Ook moesten ze zich drie keer per dag melden.

Zes asielzoekers hielden zich niet aan het noodbevel. Burgemeester Heijmans vindt dat zij strafrechtelijk vervolgd moeten worden. De overlastgevende migranten komen vooral uit 'veilige landen' in Noord-Afrika, zoals Marokko en Tunesië, die geen kans maken op asiel.

Heijmans noemt drie redenen voor de speciale artikel 12-procedure die zijn advocaat vandaag heeft aangespannen. Hij vindt dat van seponering 'een verkeerd signaal uitgaat naar mensen die de regels overtreden'. Ook meent hij dat de overheid juist stevig moet optreden tegen 'de rotte appels' om voldoende draagvlak in de samenleving te houden om de echte vluchtelingen op te vangen.

Het azc in Weert.Beeld anp

De D66-bestuurder zegt zich eenzaam en in de steek gelaten te voelen door het OM. 'Als je als overheid wat wilt doen tegen ernstige overtredingen van de openbare orde, dan moet je kunnen rekenen op goede samenwerking met politie en justitie. Dat is nu bij het OM niet zo', aldus de burgemeester.

Het noodbevel stuitte op kritiek van rechtswetenschappers, die menen dat een burgemeester mensen niet mag opsluiten. Volgens Heijmans was de noodmaatregel nodig om de openbare orde te bewaren. 'Of het juridisch kan, interesseert me niet. Het is nodig', beweerde hij eind december. 

Vorig jaar kwam de eigenzinnige burgemeester ook al in het nieuws toen hij een Syrisch gezin dat uitgezet dreigde te worden, hielp met onderduiken.

De D66-bestuurder zegt zich 'eenzaam' en in de steek gelaten te voelen door het OM