Direct naar artikelinhoud

Welke gameconsole is iets voor jou?

Welke gameconsole is iets voor jou?
Beeld afp

Met de komst van de Switch is de strijd tussen de drie fabrikanten van videogameconsoles weer wat feller geworden. Sony's PlayStation 4, Microsofts Xbox One en Nintendo's Switch raken alle drie een heel specifiek publiek. Maar bij welke ervan hoor jij?

PlayStation 4: voor entertainmentfreaks

Dat de PlayStation 4 momenteel de wereldwijde marktleider is (meer dan 60 miljoen stuks verkocht, het dubbele van het aantal Xbox Ones), heeft de console vooral te danken aan de gamercultuur die moederbedrijf Sony ermee heeft geïntroduceerd. Met de allereerste PlayStation, bijna twintig jaar geleden, werden videogames opgewaardeerd tot huiskamerentertainment, en dat merk je vandaag nog aan de exclusieve games die Sony bij zijn console uitbrengt. Titels als 'Uncharted 4: A Thief's End', 'God of War III', 'The Last of Us' en 'Horizon: Zero Dawn' hebben dezelfde emotionele kracht als die van een Hollywoodfilm. Ook is het momenteel de krachtigste console die er op de markt is: zeker de Pro-versie, die videogames in 4K-resolutie afspeelt. De gebruikersinterface is bovendien een pak makkelijker te bedienen dan die van de twee concurrenten.

PlayStation 4: voor entertainmentfreaks
Beeld Sony PlayStation

Xbox One: voor 'ware' gamers

Ook de Xbox One houdt zich min of meer vast aan hetzelfde publiek als hetgene dat fabrikant Microsoft zeventien jaar geleden op het oog had: spelers die iets verknochter zijn aan hun games, en zichzelf ook als een 'ware' gamer identificeren. Dat is ook te merken aan de exclusieve games die Microsoft voor de console lanceert: de 'Halo'- en 'Gears of War'-reeksen zijn evengoed behoorlijk entertainend, maar speluitdaging speelt er toch een belangrijke rol in. Het is een minderheid, gamers die zweren bij hun Xbox One, maar het is een fanatieke meerderheid. Technisch heeft de console momenteel ook twee voordelen ten opzichte van de PlayStation 4: de controller ligt een stuk beter in de hand, en de onlinedienst is een beetje solider dan degene die achter de PS4 zit (al heeft Sony op beide gebieden zijn achterstand verkleind). Momenteel is de Xbox One visueel iets minder sterk dan de PlayStation 4, maar daar kan verandering in komen wanneer in het najaar de Xbox One X-versie wordt gelanceerd.

Lees ook: 5 smartphones waarvan de batterij een hele dag meegaat

Xbox One: voor 'ware' gamers
Beeld Microsoft

Nintendo Switch: voor wie het 'anders' wil

Waar PlayStation en Xbox constant elkaar keihard tegen de kar proberen te rijden, hield Nintendo altijd al zo'n beetje zijn eigen koers aan. Dat is niet anders met de eerder dit jaar gelanceerde Switch-console van het bedrijf: het vaart opnieuw weg van het gamersegment, en mikt op een publiek dat een mix is van twee verschillende doelgroepen. Er zijn ten eerste de ware Nintendofreaks, die ondertussen al werden bediend met games als 'Super Mario Kart 8 Deluxe' en binnenkort 'Super Mario Odyssey'. Vervolgens probeert de Japanse gamemaker nog wat van de 'casual' spelers uit de tijd van de Wii naar de console te lokken, door middel van games als 'ARMS' en '1-2-Switch'. Om deze reden is de Switch ook een favoriet bij kinderen. Visueel blijft het allemaal erg achter op de PlayStation 4 en Xbox One, maar de Switch heeft een belangrijke eigenschap waarover geen van de twee 'grote' concurrenten beschikt: hij kan draagbaar worden gemaakt, want de centrale machine is een stevige gamingtablet die je gewoon in een basisstation kunt klikken.

Toom me alle gameconsoles die momenteel op de markt zijn.

Meer technologienieuws:
De beste videogames voor in de reiskoffer
Mac vs. Windows: welke soort laptop past het beste bij jou?
Review Splatoon 2: kleine, maar fijne verbeteringen

Nintendo Switch: voor wie het 'anders' wil
Beeld Nintendo