Direct naar artikelinhoud
belastingen

Rekenhof kritisch voor vastgoedvehikel

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) maakt zich sterk dat de inkomsten van het nieuwe investeringsvehikel structureel zijn.<br />

Een nieuw investeringsvehikel voor groot vastgoed van de regering blijft ver onder de verwachtingen. Het Rekenhof toont zich kritisch.

Grote financiële spelers aanmoedigen om hun geld te stoppen in Belgisch vastgoed, in plaats van ermee naar het buitenland te gaan. Dat was het doelstelling van de regering toen ze vorig jaar een speciaal investeringsvehikel in het leven riep. Kort samengevat gaat het om een stelsel met iets soepelere regels voor grote spelers. 

De belastingen op die nieuwe investeringen zouden jaarlijks 250 miljoen euro opleveren, maar in 2016 bleven de inkomsten op nul. Geen enkele investeerder tekende in, zo stipt het Rekenhof aan in een nieuw rapport. De instantie die toeziet op het cijferwerk van de regering heeft ook opmerkingen bij de inkomsten van dit jaar.

De regering heeft de voorspelde inkomsten al fors verlaagd, van 250 miljoen naar 50 miljoen eur

De regering heeft bij de begrotingscontrole in maart de voorspelde inkomsten al fors verlaagd, van 250 miljoen naar 50 miljoen euro. Maar het Rekenhof wijst erop op dat het geen berekeningsnota heeft ontvangen en dus onvoldoende inzicht heeft of en hoe dat geld zal binnenkomen.

Intussen zijn er wel al twee investeerders die vorige maand de toestemming hebben gekregen om het nieuwe vastgoedvehikel te gebruiken. Het gaat om eerder kleinere spelers. Het is onduidelijk wat hun investeringen aan de schatkist zullen opleveren. 

Vennootschapsbelasting

Dat de maatregel zo moeilijk van de grond komt, heeft te maken met het uitblijven van de hervorming van de vennootschapsbelasting. Als die wordt verlaagd, zullen de taksen op het nieuwe investeringsvehikel ook dalen. Maar dat dossier zit sinds oktober vorig jaar muurvast binnen de regering. Dus wachten investeerders af.

"Van Overtveldt heeft hoge inkomsten aangekondigd, maar had beter eerst zijn werk afgemaakt", zegt sp.a-Kamerlid Peter Van Velthoven. Hij hekelt ook de weinig transparante communicatie van de minister. "Het lijkt wel of we elke parlementaire vraag hierover wel drie keer moeten stellen." 

"We hebben de inkomsten bijgesteld omdat ze trager op gang zijn gekomen", reageert Ferry Comhair, woordvoerder van Van Overtveldt. "Maar het zijn wel degelijk om structurele inkomsten."