© Marco Tilborghs

Oudste wijngaard ter wereld deels geplant in Kalmthout

Het Arboretum van Kalmthout heeft een stukje van de oudste druivelaar ter wereld geplant. De wijnstok staat al 450 jaar in de Sloveense stad Maribor, en overwon daar Napoleon, Hitler en de gevreesde druifluis.

Margo Tilborghs

Niet alle sprookjes zijn te mooi om waar te zijn. Dat bewijst het verhaal van een oude wijngaard, die in de jaren 1500 in Maribor werd geplant en sindsdien koppig is blijven staan. Zelfs de grootste brandhaarden in de tijd van Napoleon en de Eerste en de Tweede Wereldoorlog kregen de plant niet klein. Zeer opmerkelijk, want Maribor werd in de jaren veertig zwaar gebombardeerd door de Nazi’s.

De Stara Trta, zoals de Slovenen hun sappige trots noemen, levert nog elk jaar fier 35 tot 55 kilogram druiven op. En sinds gisteren kunnen die druiven ook lustig groeien in het Arboretum van Kalmthout. Het stadsbestuur van Maribor en de Sloveense ambassade in België hebben namelijk een stok van de legendarische druivelaar aan het Arboretum geschonken.

Maribor schenkt elk jaar wijnstokken van de Stara Trta aan bevriende landen. België krijgt nu voor het eerst twee stuks naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen van Slovenië en België. De ene wijnstok komt op het Schumanplein in Brussel, de andere dus in het Arboretum van Kalmthout.

Twintig centimeter boven grond

“We hebben de druivelaar maandag vlak bij de ingang van het arboretum geplant, in het gedeelte waar bezoekers geen inkom voor moeten betalen”, zegt Abraham Rammeloo, directeur van het Arboretum van Kalmthout. “Op dit moment is de plant amper zichtbaar. Hij komt slechts twintig centimeter boven de grond en ligt achter hekken in een werf. We zijn namelijk een woning in het Arboretum aan het opknappen. Ten laatste tegen begin juli is die werf weg. De plant, die aan de zuidkant van die opgeknapte woning komt, zal dan een halve meter groot zijn. De eerste druiven komen er wellicht volgend jaar of ten laatste over twee jaar aan. Op termijn zal de druivelaar zo’n 3,5 meter hoog en vier meter breed worden.”

Rammeloo betwijfelt of er ooit wijn van de druivelaar in Kalmthout zal worden gemaakt. “Daarvoor is de oogst wellicht te klein. We gaan de druiven gewoon opeten.”

Sloveense televisiester

Hoe komt het eigenlijk dat Maribor naast Brussel ook Kalmthout heeft uitgekozen om de legendarische druivelaar te laten voortgroeien? “Dat komt omdat het Arboretum van Kalmthout groot is gemaakt door Jelena Kovacic, een Sloveense vrouw die in de jaren vijftig met een Belgische man huwde en hier haar leven opbouwde”, zegt Abraham Rammeloo.

“Jelena heeft het Arboretum van Kalmthout uitgebouwd tot wat het nu is. Door die prestatie werd ze vaak als plant- en tuindeskundige opgevoerd op de Sloveense televisie. Jelena haalde ook Sloveense studenten naar België om in het Arboretum van Kalmthout of het domein Hemelrijk in Essen, om hun kennis over planten te vervolledigen. Enkele van die studenten kregen later belangrijke functies in Slovenië, zoals burgemeester van de hoofdstad Ljubljana of tuinchef in een groot arboretum. Jelena is in 2003 helaas overleden, maar op de Sloveense televisie worden nog geregeld documentaires over haar uitgezonden.”