Direct naar artikelinhoud

Koeweit verbiedt twee kranten na publicaties coupplannen

De regering in Koeweit heeft twee kranten een tijdelijk publicatieverbod opgelegd naar aanleiding van berichtgeving over mogelijke coupplannen in de Golfstaat. Dat heeft staatspersbureau KUNA vandaag gemeld.

De emir van Koeweit, Sheikh Sabah al-Ahmad al-SabahBeeld reuters

De kranten schreven over een onderzoek naar de coupplannen en negeerden daarmee een bevel van de openbaar aanklager. Die had de media verboden om over de zaak te berichten. Het ministerie van informatie heeft besloten dat Al Watan en Alam Al Yawm de komende twee weken niet mogen verschijnen.

Al Watan liet weten het besluit te betreuren en in beroep te gaan. Volgens de adjunct-hoofdredacteur kan op de website wel gepubliceerd worden, omdat daar andere regels voor bestaan. Naast de twee kranten zijn ook twee televisiezenders van Al Watan uit de lucht gehaald. 'We hebben niet meer over de zaak geschreven dan andere kranten. Dit is een juridische fout.'

Waarom Koeweit alleen deze twee kranten een publicatieverbod heeft opgelegd, is onduidelijk. Sinds begin dit jaar hebben verschillende lokale media uitgebreid bericht over de mogelijke coup. Bovendien zijn er een dozijn dagbladen in de staat die regelmatig kritisch zijn op de overheid.

Relatieve democratie
Van alle monarchieën in de Golf-regio, komt Koeweit nog het dichtst in de buurt van een constitutionele monarchie en genieten het parlement en de media relatief veel vrijheid. Maar kritiek op de emir wordt niet getolereerd.

Koeweits relatieve democratie heeft ook een keerzijde. Omdat het parlement niet mag meeregeren, zijn de parlementariërs voortdurend in gevecht met de ministers. Zelfs de meest gematigde volksvertegenwoordiger. Het resultaat: een loopgravenoorlog die het land van de ene in de andere politieke crisis stort. Sinds 2006 heeft de Golfstaat maar liefst zes verkiezingen gehad en hebben twee premiers twaalf kabinetten versleten. Om de haverklap ontbindt de emir het parlement, na alweer een moeilijke interpellatie.


Het resultaat: een loopgravenoorlog die het land van de ene in de andere politieke crisis stort.