Smet: ‘Volgende week zal blijken dat er nooit sprake was van een verbod’

Pascal Smet© Photo News

De heisa over het verbod op politieke debatten is volgens Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) ‘een storm in een glas water’. Hij bevestigt dat het verbod niet afkomstig is van de Vlaamse regering, noch van het departement Onderwijs.

rvs

Smet legt uit dat de beslissing voor het verbod op politieke debatten in scholen afkomstig is van de onafhankelijke commissie Zorgvuldig Bestuur in een individueel dossier gaat. Die commissie houdt zich vooral bezig met de behandeling van klachten. Ze meende dat de sperperiode voor de verkiezing ook van toepassing is op politieke debatten georganiseerd door scholen.

De minister benadrukt verder de regelgeving op politieke activiteiten in scholen door de Vlaamse regering werd versoepeld in 2011. Daarbij werd beslist dat die activiteiten - ‘georganiseerd door politieke partijen of mandatarissen’ - enkel mogen buiten de schooluren, zonder medewerking van de scholen en buiten de sperperiode van drie maanden. ‘Het is duidelijk dat schooldebatten hier niet onder vallen’, stelt de minister.

‘De commissie heeft in deze individuele zaak plotseling het toepassingsgebied uitgebreid van een decreet’, legt Smet uit. ‘En daardoor een regeling die van toepassing is op politieke activiteiten georganiseerd door derden toegepast op eigen politieke lesactiviteiten georganiseerd door de school, wat niet de bedoeling van de decreetgever was.’

Volgens Smet zijn er tot voor deze beslissing nooit problemen geweest met politieke debatten op scholen, uitgezonderd van de keuze van de partijen die werden uitgenodigd. De minister zal dinsdag bij de voorzitter van de commissie polsen naar de argumenten voor de beslissing. De minister meent dat dan zal ‘blijken dat dit een storm in een glas water is en er nooit sprake geweest is van een verbod’.