Federale politie staakt zelf in Brusselse gevangenissen

In de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis worden gedetineerden sinds vandaag enkel nog door militairen bewaakt. Vrijdagmorgen gingen de agenten van de federale politie die ook insprongen tijdens de cipiersstaking zelf in staking. De burgemeester van Sint Gillis, Charles Picqué (PS), heeft alvast laten weten dat de lokale politie niet in de plaats van de federale agenten zal komen.

er, haco

De burgemeesters van Sint-Gillis en Vorst, Charles Picqué en Marc-Jean Ghyssels (beiden PS), vrezen dat de spanningen in Brusselse gevangenissen nog zullen toenemen door het vertrek van de federale politie. De gedetineerden worden nu enkel nog door een twintigtal militairen bewaakt.

Ghyssels stelde dat het vertrek van de politiemensen tot gevolg heeft dat de wandeling en de ophaling van de was geschrapt worden. Voor hem moet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ervoor zorgen dat er bij staking federale politiemensen in de gevangenissen zijn.

Charles Picqué riep de verantwoordelijken van de federale politie op tot verantwoordelijkheidszin. Volgens hem kan de spanning in de gevangenissen zodanig oplopen dat ze onbeheersbaar wordt. Hij heeft hierover contact opgenomen met de commissaris-generaal van de federale politie, Catherine De Bolle, verklaarde hij aan Belga.

Er kan voor Picqué ook geen sprake van zijn om het probleem door te schuiven naar de lokale politie, 'die reeds geconfronteerd wordt met een kolossaal aantal overuren'. Overigens kunnen de lokale politiemensen niet op dezelfde manier reageren als hun federale collega's, voegde hij nog aan toe.

Cipiers on tour

Een twintigtal cipiers uit Waalse gevangenissen zijn vrijdag opgedaagd aan onder meer de gevangenis Leuven Centraal en Brugge om de cipiers daar te overtuigen het werk neer te leggen. Ze willen hun Vlaamse collega's uitleggen waarom er al vier weken wordt gestaakt in de Waalse gevangenissen, en hen oproepen om mee te staken.

In Leuven had de actie geen succes, zo was te zien in het VRT-journaal (zie video bovenaan). In Brugge werkte het wel voor even. Een dertigtal cipiers bleven daar buiten staan tot de Vlaamse vakbonden hen konden overtuigen om opnieuw aan de slag te gaan. Uiteindelijk ging iedereen terug naar binnen en dropen de Waalse cipiers af.

Hasselt

Volgens de Waalse cipiers krijgen hun Vlaamse collega’s desinformatie van de vakbonden. 'We hebben het gevoel dat de vakbonden verkeerde informatie geven aan de cipiers. Wij willen die info geven. Dit is zeker geen noord-zuidtegenstelling', aldus een cipier uit Vorst, die anoniem wil blijven. 'Enkelen gaven ons gelijk.'

Gisteren trokken de Waalse cipiers ook al naar de gevangenis van Hasselt. Ze probeerden de collega’s daar ook te overtuigen om het werk neer te leggen. Dat mislukte. De politie kwam tussenbeide en het gevangenispersoneel van Hasselt ging uiteindelijk gewoon terug aan het werk.

'Stemmingmakerij past niet'

Er wordt al meer dan vier weken gestaakt door de Waalse en Brusselse cipiers. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zat meerdere keren samen met de bonden rond tafel. Uiteindelijk werd woensdag een ‘voorstel tot protocol’ bereikt. De Waalse cipiers willen hun Vlaamse collega’s overtuigen om dat voorstel af te keuren. In de gevangenissen van Dinant, Namen en Andenne is het voorstel van Geens ook al afgeschoten door een meerderheid van de cipiers. De cipiers in andere gevangenissen in Franstalig België stemmen pas maandag.

‘Blijkbaar hebben de Franstaligen nu al beslist dat het voorstel waarover we moeten gaan stemmen, niet voldoet. Dat verbaast mij ten zeerste’, zegt Filip Dudal van ACV-Openbare Diensten. ‘Het past niet om bij andere gevangenissen aan stemmingmakerij te doen.’