© FRBE

© FRBE

© GVA

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

Stevige rookpluim aan het Kot op het Eilandje© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

1 / 7
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: Stevige rookpluim aan het Kot op het Eilandje
thumbnail:

Politie stelt omgeving Italiëlei weer open voor verkeer

In Antwerpen heeft de politie maandagavond enkele zijstraten van de Italiëlei afgezet. Arrestatiewagens, een waterkanon en verschillende combi's met agenten in wapenuitrusting hielden zich klaar voor een mogelijke optocht van de dokwerkers richting het centrum, maar die bleef uit. Er waren rond 19.45 uur nog een twintigtal havenarbeiders.

PH

In de vooravond was de sfeer op het kruispunt van de Londenstraat met de Italiëlei af en toe gespannen toen een aantal heethoofden soms poogde richting het centrum te trekken. Vakbondsmedewerkers hadden heel wat moeite om de oprukkende groep tegen te houden, maar ze slaagden telkens in hun opzet.

Het kruispunt Noorderlaan-Groenendaallaan was omstreeks 19.45 uur opnieuw open voor het verkeer. Ook de Noorderplaats is weer vrij, meldt het Verkeerscentrum.

Bengaals vuur

Aan 'het kot' (aanwervingslokaal voor havenarbeiders) zijn troepten maandagnamiddag heel wat havenarbeiders samen. Voor Petra's café ontstaken ze een groot vuur en het kruispunt van de Noorderlaan met de Londenstraat werd meermaals bezet. De arbeiders steken vuurwerkpijlen en Bengaals vuur af, terwijl ze passerende wagens tegen houden. Het kruispunt werd al een aantal keer afgesloten door de politie, die benadrukt dat de stakingsdag op enkele incidenten na nagenoeg probleemloos verloopt.

De actievoerders hielden in de voormiddag al een paar keer het verkeer tegen aan de Noorderlaan en een autobestuurder raakte gewond nadat een steen door zijn voorruit werd gegooid. Frank Delbon had namens vakbond BTB nochtans gezegd dat hij hoopt op een mooie en geslaagde dag. De vakbond probeert alle leden aan de regels te houden, maar enkelingen houden zich toch niet aan de orders. Het kruispunt werd intussen al een paar keer afgezet door de politie.

Lees ook: Havenarbeiders bekogelen protesterende zeventiger met bier

Aan de Noorderplaats kwam het in de vooravond ook tot kleine schermutselingen:

Bekijk beelden van de bezetting van de Londenstraat door de dokwerkers:

 

Deze ochtend werd op vier strategische plaatsen het havenverkeer geblokkeerd. Daardoor ligt het laden en lossen aan de kaaien zo goed als stil. Maar in de loop van de voormiddag trok een groep havenarbeiders ook naar 'het kot', dat is de plaats in de Cadixwijk op het Eilandje waar het werk in de haven wordt verdeeld en waar de arbeiders zich moeten aanmelden.

Er werden voetzoekers gegooid en de arbeiders hebben al een paar keer de straat afgesloten. "Maar wij staken ook om te tonen dat wij hardwerkende mensen zijn, en om onze naam te zuiveren", zegt Frank Delbon namens de vakbond (zie video onder). "wij staken tegen de regering die al twintig jaar bespaart. Dat moet stoppen."

Steen door voorruit

In de omgeving van de Noorderplaats moest de politie tussenbeide komen. Op het kruispunt met de Londenstraat werd een steen door een voorruit van een wagen gegooid. De bestuurder werd lichtgewond. Het gaat om vier relschoppers uit Turnhout die zich bij een groep actievoerende havenarbeiders hadden aangesloten.

Kort voor het middaguur werd aan het kot een stevig vuurtje aangestoken. Dat leidde tot een gigantische donkere rookpluim die ver tot buiten het stadscentrum te zien is. 

Om meer verkeersblokkades te doen, trok een groepje actievoerders ook naar het drukke kruispunt aan Metropolis. Maar de vakbondsafgevaardigden konden dit plan verijdelen. Voorlopig blijft het bij verbroederen, drinken, bommetjes gooien en vuur oppoken. Later op de middag begon de situatie bij momenten vurig te worden.

Bekijk het vuurtje dat wordt afgestoken aan het kot:

 

Bekijk de reactie van Frank Delbom (BTB Havenarbeiders):

 

Haven ligt helemaal plat, dokwerkers houden het kordaat rustig

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Niet alleen de legendarisch strijdlustige dokwerkers ook de arbeiders van vrijwel alle bedrijven in het Antwerpse havengebied steunen massaal de oproep om de wisselstakingsdag in de provincie te steunen. De dokwerkers zelf houden het zelfs opvallend rustig. De enige brandende autobanden waren vanochtend te zien in het industrieterrein van Zwijndrecht waar alle toegangen hermetisch zijn afgesloten.

Nog in de duisternis stond secretaris Marc Loridan van de socialistische vakbond BTB deze ochtend rond 6u bij zijn piketten aan de hoofdingang van de reusachtige MSC-terminal aan het Delwaidedok bij Stabroek: een honderdtal vastberaden dokwerkers stonden er voor de poort rond een vuurtje waarvoor al meteen ook het nodige hout was aangevoerd. Verderop zorgde een doedelzakspeler voor sfeer. Een spandoek op de ingangspoort maakt duidelijk dat alles gericht is tegen het regeringsbeleid. “Wij zullen geen enkel schip lossen maar dulden niet dat er vernielingen zouden gebeuren”, aldus Loridan. “De dokwerkers gaan voor voor deze actie.” “Wij houden het rustig zolang De Wever ons niet uitdaagt”, vult een délégué aan.

Bombardement van bommetjes

Verderop bij kaai 470 aan de stukgoedterminal van Zuidnatie is er in de duisternis wat meer spanning. Een honderdtal stakende dokwerkers staan er voor de toegang en hebben met een bombardement van bommetjes een waar mistgordijn gelegd over de – grotendeels verlaten – Noorderlaan. Een tiental agenten in burger staat een honderdtal meter verder en poogt via de vakbondsafgevaardigden de stakers te overtuigen om de weg vrij te houden. Of dit lang vol te houden is? Hopelijk wel, maar een aantal stakers is op dit ochtendlijke uur wel al bier aan het drinken. “Wij staan hier omdat dit hier een stukgoedterminal is met veel dokwerkers én omdat de baas van Zuid Natie een goede vriend is van Fernand Huts”, vertelt een afgevaardigde.

Rijbaan afgesloten door stootblokken

De gevaarlijkste situatie doet zich voor op de Noorderlaan vlakbij Case New Holland: geen staker te bespeuren maar een enkeling heeft daar met een heftruck met twee betonnen stootblokken twee van de drie rijvakken zomaar afgesloten. Een anoniem politievoertuig houdt er de wacht om de schaarse weggebruikers te waarschuwen. Want zoveel is duidelijk: de haven ligt er totaal verlaten bij. Alle bedrijven lijken stil te liggen, een enkele buitenlandse trucker rijdt wat verloren rond.

Katoen Natie

Op Linkeroever eenzelfde situatie: een honderdtal stakende dokwerkers hebben de toegangspoort van Loghidden City – het reusachtige complex van Katoen Natiebaas Fernand Huts – afgezet. Ook hier geen enkele werkwillige. Meer zelfs, de flamboyante Huts heeft duidelijk opdracht gegeven niet te provoceren. Zelfs de bedrijfsvlaggen zijn veiligheidshalve weggehaald. Secretaris Joris Kerkhofs van de christelijke vakbond ACV-Transcom is tevreden: “Heel de haven ligt plat. 9.000 dokwerkers zijn solidair en ageren tegen de regeringsmaatregelen die alle lasten leggen bij de lagere en middeninkomens. Zeshonderd dokwerkers hebben zich aangemeld om piket te staan maar er zijn gewoon geen werkwilligen.”

Zwaarste blokkade

Maar niet alleen de dokwerkers staken. Verderop in de Waaslandhaven houden militanten van de aanpalende fabrieken de Sint-Jansweg naar onder meer Saint-Gobin (Gyproc), Borealis en Herbosch-Kiere volledig bezet. De zwaarste blokkade staat maandagochtend overigens op de Scheldedijk in het industrieterrein van Zwijndrecht. Daar is de toegang langs de Expresweg volledig afgesloten en walmt de rook van brandende autobanden waarschuwend hoog. Aan de andere kant van die weg pogen verschrikte bedienden via de kleine weggetjes bij Kallo toch via omwegen bij hun bedrijven te geraken. Tientallen auto’s van bedienden en kaderleden van het nabijgelegen Deme/Dredging staan in de modder langs de weg bleekjes te wachten in de hoop doorgelaten te worden. Maar ook langs die kant is het piket onverbiddellijk. “Wij laten niemand door”, stelt BBTK-délégué Frank Mertens van Lanxess-Kallo. “Alleen prioritair personeel voor de chemie en bemanningen voor de schepen van Deme krijgen toegang”. “Maar laat ons toegeven”, vult een andere staker aan. “De harde betoging van de dokwerkers begin november heeft ons eigenlijk wel geholpen: de bazen zien nu achter elke boom een dokwerker.”

Advocaten

Een opvallend gezelschap bij deze staking zijn de advocaten van het Legal Team. Een dertigtal advocaten komt spontaan bij de barrages en piketten juridisch advies geven. “Dat doen we met akkoord van de vakbonden. Wij geven bv. Raad als er zich gerechtsdeurwaarders zouden aanbieden”, vertellen Rigtje Jeeninga en Pieter Staes van het advocatenbureau Progress Law.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER