Lagendijk: "Hopelijk is dit geen voorbode van permanente blokkage"

De Nederlandse publicist, Turkije-kenner en voormalig Europarlementslid Joost Lagendijk is terug in Utrecht nadat hem gisteren de toegang tot Turkije was ontzegd. "Ik hoop dat dit geen voorbode is voor een permanente blokkage", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Joost Lagendijk woont met zijn Turkse vrouw in Istanbul. Daar kwam hij gisteren aan na een verblijf in Utrecht, maar op de luchthaven werd hem de toegang tot het land ontzegd. "Tot mijn verbazing werd me ineens gezegd dat ik een speciaal visum moest hebben dat ik alleen op de Turkse ambassade in Den Haag kan krijgen."

Waarom Lagendijk nu plots een speciaal visum nodig heeft, is hem niet verteld. "Ik heb geen officiële uitleg gekregen, maar mijn gok is dat het te maken heeft met mijn activiteiten als columnist voor Zaman". Zaman is de krant van de Gülen-beweging, die volgens de Turkse president Erdogan achter de staatsgreep van twee maanden geleden zat. Lagendijk werkte voor verschillende instellingen die gerelateerd zijn aan de Gülen-beweging.

Terug in Nederland probeert hij nu zo snel mogelijk het speciale visum in handen te krijgen. "Ik hoop zo snel mogelijk af te reizen. En ik hoop dat dit geen voorbode is van een permanente blokkage."

Meest gelezen