"Nu moeten westerse landen eens Europees geld krijgen voor opvang vluchtelingen"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil dat de Europese Commissie een noodfonds vrijmaakt waaruit westerse EU-lidstaten geld kunnen halen om de opvang van vluchtelingen te financieren. "De instroom van vluchtelingen nu is onhoudbaar voor de Belgische begroting", zegt Francken in "De ochtend" op Radio 1.

Dagelijks staan honderden asielzoekers aan de deuren van de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. De meesten zijn effectief oorlogsvluchtelingen die uiteindelijk opvang krijgen in ons land. Dat terwijl in sommige andere Europese landen er amper asielaanvragen zijn. Bovendien weigeren sommige Oost-Europese landen een "faire verdeling" van het aantal vluchtelingen. "Die lidstaten moeten veel meer solidariteit tonen, anders stopt het verhaal voor mij. Als dit Europa is, dan hoeft Europa niet meer voor mij", zegt Francken.

Francken eist dus meer solidariteit en gaat nog een stap verder. Hij wil dat de Europese Commissie geld vrijmaakt voor de westerse landen die vluchtelingen opvangen. "Meestal is het andersom en geven wij aan de landen die het nodig hebben.Ā Nu moeten wij eens geld krijgen. We hebben al heel veel geld op tafel gelegd voor Griekenland en die mensen blijven hun grenzen niet correct bewaken. Mijn vraag is duidelijk: ik zou willen dat er een fonds komt dat de kosten voor opvang deels steunt, want de situatie nu is onhoudbaar voor de Belgische begroting."

Europees Commissaris Marianne Thyssen (CD&V) zegt dat Europa al een budget van 7 miljard euro heeft voorzien in de meerjarenbegroting. "Er zijn budgetten beschikbaar en landen die echt grote problemen hebben, kunnen een aanvraag indienen en die wordt dan beoordeeld door de Commissie", verduidelijkt Thyssen. Voor dit jaar is er al 60 miljoen vrijgemaakt, Frankrijk kreeg daar bijvoorbeeld recent 5 miljoen van toegewezen.

"Ik doe er niet meer dan 250 per dag"

De Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel behandelt per dag maximum 250 asielzoekers, maar er dienen zich een pak meer mensen aan. Heel wat vluchtelingen hebben dan ook afgelopen nacht opnieuw op straat geslapen. "Het staat hier eivol met tentjes, er staan ook al tientallen mensen aan te schuiven en de rij wordt met de minuut langer", ziet VRT-journalist Gijs Ramboer.

Toch gaat staatssecretaris Francken de capaciteit niet opvoeren. "Dat aantal van 250 heeft te maken met de capaciteiten van de wachtzaal, van de mensen die de dossiers behandelen en de opvang in Fedasil. Er zijn grenzen aan onze capaciteit. Meer dan 250 per dag is totaal onverantwoord." Volgens Francken hebben we te maken met een "humanitaire operatie zonder weerga". "In enkele weken tijd gaan we van 10.000 naar 28.000 opvangplaatsen. Dat is nog nooit gebeurd."

De N-VA'er wil verder binnen de regering nadenken over drie zaken:

  • Onbeperkt verblijfsrecht voor erkende vluchtelingen.Ā "Nu krijgt iemand met een vluchtelingenstatus automatisch een onbeperkt verblijfsrecht in ons land. We zijn bijna het enige Europese land dat dat heeft. We moeten daar eens over praten."
  • Gemeenschapsdienst door asielzoekers. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat er aan activering wordt gedaan. Heel veel asielzoekers zitten daar ook op te wachten en het gebeurt al op vrijwillige basis. Het huidige wettelijke kader laat geen verplichting toe, maar dat debat is volledig open."
  • Apart sociaal statuut voor vluchtelingen, zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever eerder al opperde. "Ik sta honderd procent achter wat mijn voorzitter heeft gezegd. Het is binnen de Europese wetgeving momenteel niet mogelijk, maar we leggen dat op tafel met de N-VA en we zullen zien wat er van komt."

Meest gelezen