Direct naar artikelinhoud

Akkoord in Gèneve over conflict Oekraïne

Oekraïne, Rusland, de VS en de EU hebben vandaag in Genève een akkoord bereikt dat de rust moet helpen herstellen in Oekraïne. Volgens de afspraken moeten alle illegale gewapende groepen in Oekraïne worden ontwapend en bezette overheidsgebouwen in het oosten van het land worden teruggegeven.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

De partijen zijn het verder eens zijn dat 'de-escalatie' nodig is in het conflict over Oekraïne. In hun verklaring roepen de deelnemers aan het topoverleg op tot een 'nationale dialoog' in Oekraïne. Er moet een herziening van de grondwet komen. Moskou wil dat meer rekening wordt gehouden met de rechten van de Russischtaligen in Oekraïne.

Rusland, de VS en de EU roepen bovendien alle partijen in Oekraïne op om geen geweld te gebruiken. Ook zal Rusland de missie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oekraïne steunen.

Amnestie
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, benadrukte dat alle demonstranten in Oekraïne amnestie moeten krijgen, behalve degenen die ernstige misdaden hebben begaan. Met het akkoord heeft Lavrov mogelijk nieuwe economische sancties van het Westen afgewend.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, prees de Oekraïense regering voor de 'terughoudendheid' waarmee zij heeft gereageerd op 'provocaties' van pro-Russische elementen. Donderdag was het al relatief rustig in Oekraïne. In de nacht van woensdag op donderdag waren nog zeker drie doden en 13 gewonden gevallen bij een aanval van pro-Russische activisten op een Oekraïense legerbasis.

Strafhof
In Den Haag vroeg een Oekraïense delegatie donderdag het Internationaal Strafhof (ICC) om misdaden tijdens de laatste maanden van het afgezette Janoekovitsj-bewind te onderzoeken. Het parlement van Oekraïne besloot al eind februari om het Strafhof in te schakelen.

Terwijl de wereld zich al weken afvraagt wat Rusland van plan is met Oekraïne, heeft president Vladimir Poetin donderdag een tipje van de sluier opgelicht wat zijn drijfveren betreft: de annexatie van de Krim was mede ingegeven door de uitbreiding van de NAVO in Oost-Europa. 'Als de infrastructuur van een militair blok richting onze grenzen schuift, dan zorgt dat voor zorgen en vragen. We moeten wat doen als reactie daarop', aldus Poetin op de tv. 'Onze beslissing over de Krim was mede ingegeven door de overweging dat als we niets doen, er een moment komt dat de NAVO Oekraïne naar binnen sleept.'

Akkoord in Gèneve over conflict Oekraïne
Akkoord in Gèneve over conflict Oekraïne