VS bevestigt: ISIS-video van onthoofding journalist is authentiek

© *

© *

1 / 2
thumbnail:
thumbnail:

Een weerzinwekkende vorm van geweld, heeft Barack Obama de onthoofding van Steven Sotloff genoemd tijdens een persconferentie. 'Wat die terroristen ook denken te bereiken, ze hebben gefaald.' De Amerikaanse veiligheidsraad maakte woensdagochtend ook bekend dat de video die dinsdagavond opdook, wel degelijk authentiek is.

Henk Tack en Guy Stevens

Twee weken nadat de Amerikaanse journalist James Foley in een gruwelijke video onthoofd werd door de terreurgroep Islamitische Staat, is hetzelfde gebeurd met zijn collega Steven Sotloff. Dat blijkt uit een video die dinsdagavond op het internet opdook. 'Een gruwelijke vertoning van geweld', noemt de Amerikaanse president Barack Obama dat woensdagochtend tijdens een persconferentie in Estland.

Obama werd rechtstreeks aangesproken door de beul in de video. 'Obama, I'm back', zei de beul. 'Net zoals jij ons land en onze bevolking maar blijft bestoken, zal mijn mes de nek van jouw bevolking blijven raken.'

Geïntimideerd is de Amerikaanse president daar duidelijk niet door. 'Ik weet niet wat de barbaren daarmee proberen te bereiken, maar ze hebben alleszins gefaald', aldus Obama. 'Het leven van Steven staat in schril contrast met dat van zijn moordenaars. Hij hield van de Islamitische wereld en riskeerde zijn leven daar meermaals om het verhaal van de moslims te kunnen vertellen. Dat net hij op zo'n manier gedood wordt, is barbaars en schokkend.'

De gebeden van alle Amerikanen zijn bij de nabestaanden van Sotloff. 'Dit is echt vreselijk voor iedereen die hem kende. We leven dan ook echt met hen mee en zullen krachtig reageren tegen de daden van ISIS. De VS vergeet niet, gerechtigheid zal geschieden.'

Vermist sinds augustus 2013

De Amerikaanse journalist Steven Sotloff was in augustus 2013 op reportage in Syrië toen hij ontvoerd werd. Sindsdien werd niets meer van de man vernomen, maar dat veranderde twee weken geleden. Toen verspreidde terreurgroep Islamitische Staat een video waarop duidelijk te zien was hoe een andere Amerikaanse journalist, James Foley, werd omgebracht. De vrees voor het lot van Sotloff nam daarna toe omdat de terroristen daarna ook hem nadrukkelijk bedreigden.

Dinsdag heeft de terreurgroep een video verspreid waarin ook Sotloff onthoofd wordt. De video is getiteld 'A second message to America' (een tweede boodschap voor Amerika) en begint met beelden van de Amerikaanse president Barack Obama die de wereld toespreekt na de moord op Foley. Die speech maakte duidelijk weinig indruk op de terroristen. 'Ik betaal de prijs voor de tussenkomst van de VS in Syrië', zegt Sotloff daarna.

Vervolgens neemt een ISIS-beul het woord. 'Net zoals jij ons land en onze bevolking maar blijft bestoken, zal mijn mes de nek van jouw bevolking blijven raken', klinkt het.

Na de onthoofding dreigt ISIS een nieuw slachtoffer te zullen maken: de Brit David Haines.

VS bevestigt: 'Video is authentiek'

Het Amerikaanse Witte Huis wilde niet reageren op de nieuwe video omdat ze nog niet zeker was van de authenticiteit ervan. Dat veranderde woensdagochtend, na uitgebreid onderzoek van de Amerikaanse Veiligheidsraad. 'We zijn zeker dat de video authentiek is', zei Caitlin Hayden, woordvoerster van de Veiligheidsraad, woensdag in een mededeling.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Emotionele oproep moeder

De moeder van Sotloff deed vorige week nog een oproep aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi om haar zoon vrij te laten. ‘We hebben Steven meer dan een jaar niet gezien en missen hem heel erg. We willen hem weer veilig thuis hebben en hem kunnen knuffelen’, zei ze in de boodschap die door nieuwszenders Al-Arabya en CNN werd uitgezonden.

IS onthoofdt tweede Amerikaan

Islamitische Staat heeft een video op internet gezet waarin de Amerikaanse journalist Steven Sotloff wordt onthoofd. Sotloff was te zien in de onthoofdingsvideo van James Foley. Daarin werd al gedreigd met de executie van Sotloff.

VS reageren op onthoofding Sotloff

De Amerikaanse president Obama heeft nog niet persoonlijk gereageerd op de onthoofding van Steven Sotloff. Een Amerikaanse woordvoerster deed dat bij een reeds geplande persconferentie wel.

De Amerikaanse overheid heeft de video gezien, maar zal de beelden nog onderzoeken. "Onze gedachten gaan uit naar de familie Sotloff."

‘Zij die ISIS steunen, zijn gevaarlijker dan terroristen zelf’

De hulpbisschop van Bagdad, monseigneur Shlemon Wardoeni, laakt de 'onmacht' van de internationale gemeenschap tegenover het extremistisch offensief in Irak. Dat meldde Radio Vaticaan dinsdag.

'De Islamitische Staat (IS) vormt een bedreiging voor de hele wereld. Indien de internationale gemeenschap niet attent is, staan de jihadisten op zekere dag voor haar deur', zegt de prelaat, die teleurgesteld is over de houding van het Westen.

'Waarom hebben de Europeanen niet gereageerd vanaf het begin? Zij hebben de IS veroordeeld, maar wat heeft dit veranderd? ', vraagt Wardoeni zich af. 'Het eerste wat er moet gebeuren om de opmars van IS een halt toe te roepen, is de wapenverkoop te doen stoppen. IS is machtig omdat zij over wapens beschikt. Wat kunnen zij zonder wapens doen tegen het Iraakese of Koerdische leger? ', stelt de prelaat.

Om te besluiten, zonder namen of landen te noemen: 'Zij die de terroristen steunen, zijn gevaarlijker dan de terroristen zelf'.

Obama tot IS: 'De VS vergeet niet'

De toespraak van president Obama in Estland ging in de eerste plaats over de ongerustheid van de Baltische staten over de agressie van Rusland. Maar alle aandacht ging naar de reactie van Obama op de onthoofding van journalist Steven Sotloff. 'We laten ons niet intimideren. De VS vergeet niet en onze invloed reikt ver', sprak Obama duidelijke woorden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen