Luchtvaartmaatschappijen annuleren massaal vluchten naar Tel Aviv

© REUTERS

Nadat het Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen gedurende 24 uur verboden werd om naar Tel Aviv te vliegen, schorten nu ook steeds meer Europese luchtvaartbedrijven hun vluchten naar de Israëlische stad op. Dinsdag heeft ook het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (AESA) heeft alle Europese maatschappijen aangeraden om ten laatste woensdag niet langer naar de internationale luchthaven van Tel Aviv te vliegen en dit tot nader order.

jta, dgs

De beslissing van het AESA volgt op die van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten om alle Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen een voorlopig verbod van 24 uur op te leggen, nadat een raket dichtbij de luchthaven van Tel Aviv was ingeslagen.

Het Israëlische ministerie van Verkeer bevestigde dinsdag dat ‘er geen enkele reden’ is dat de luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar Israël zouden annuleren. ‘Verkeersminister Israël Katz heeft de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen deze avond (dinsdag, red.) nog gebeld om hen uit te leggen dat er bij de aankomst en het vertrek op de luchthaven Ben Goerion geen enkel veiligheidsprobleem is voor de passagiers noch voor de toestellen’, aldus een woordvoerder. ‘Er is geen reden waarom de maatschappijen hun vluchten annuleren en toegeven aan het terrorisme’, voegde hij eraan toe.

Het verbod kwam enkel tot stand uit veiligheidsoverwegingen, meldde VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dinsdag aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Eerder op de dag ontkende een woordvoerster al dat het verbod een manier was om Israël te dwingen een staakt-het-vuren in de Gazastrook te aanvaarden.

Via Twitter liet de voormalige burgemeester van New York weten dat hij een vlucht van El Al zal nemen, zowel uit 'solidariteit met Israël', als om aan te tonen 'dat het veilig is van en naar Israël te vliegen'. Hij roept de luchtvaartautoriteiten op het verbod op te heffen. Dat verbod levert Hamas een 'onverdiende overwinning' in het conflict met Israël, meent Bloomberg.

‘Veiligheid passagiers en bemanning grootste bekommernis’

Toch nemen de luchtvaartmaatschappijen het zekere voor het onzekere. Zo annuleerde de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa al haar vluchten naar Tel Aviv gedurende 36 uur. De Nederlandse maatschappij KLM heeft dinsdagavond een vlucht geschrapt vanwege de onduidelijke veiligheidssituatie rond Tel Aviv.

Brussels Airlines schrapt dinsdag en woensdag drie vluchten naar Tel Aviv. Als reden geeft men bij Brussels Airlines eveneens ‘de onduidelijkheid over de veiligheidssituatie ter plaatse’.

Als laatste besloot nu ook de tweede grootste luchtvaartmaatschappij, Air France, tot nader order al haar vluchten naar de luchthaven Ben Goerion in Tel Aviv te annuleren. ‘De veiligheid van onze passagiers en bemanningen blijft onze grootste bekommernis’, luidt de commentaar van een woordvoerster dinsdagavond, zonder in te gaan op bijzonderheden. Experten van Air France analyseren de situatie momenteel ter plaatse.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen