Daarom krijg je geen hap door je keel bij liefdesverdriet

© Shutterstock

Wie liefdesverdriet heeft, kan vaak maar aan één iets denken en daar hoort eten niet bij. Heel wat mensen hebben dan helemaal geen appetijt meer en vallen ook wat af door het verdriet. Maar hoe komt dat? Het Nederlandse Munchies contacteerde een neuroloog om het antwoord te weten te komen.

flb

Heel wat mensen met liefdesverdriet krijgen in die periode geen hap door hun keel. "Liefdesverdriet gaat gepaard met flink wat stress", zegt Gert ter Horst, professor in de neurobiologie. "Dus alle reacties die met langdurige stress te maken hebben, zul je ook terugzien bij liefdesverdriet. Denk aan een hogere hartslag en verhoogde cortisol- en adrenalinespiegels." Zelfs al heb je dan een rammelende buik, eten blijft moeilijk.

Waarom dat zo moeilijk is, heeft volgens ter Horst te maken met het lichaam dat in een soort van vechtmodus gaat. Daarbij treden er heel wat fysieke verschijnselen op, maar het belangrijkst is dat de samentrekkingen in je maag en darmen gaan afnemen, waardoor je minder snel eten gaat verteren en dus zo je hongergevoel wordt afgeremd.

Emoties

Maar niet enkel het lichaam speelt een rol, ook emoties doen hun deel. Zo legt ter Horst uit dat de hersengebieden die onze emoties regelen ook de aansturing tot eten en smaakverwerking beheren. De functies liggen dicht bij elkaar en kunnen elkaar zo ook beïnvloeden. "Als je lievelingskostje opeens totaal niet meer smaakt nadat je geliefde met zijn of haar volle gewicht op je hart is gaan trappelen, kan dat heel goed hierdoor komen", zegt hij.

Vettige pizza

Dat als je dan toch eet, je meteen kiest voor een flinke beker roomijs of een vettige pizza lijkt ook een normale reactie te zijn. "Omdat je zoveel stress ervaart, heb je ook meer energie nodig. We kiezen dan minder vaak voor gezond voedsel en sneller voor junkfood omdat die nu eenmaal meer calorieën bevatten."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer