Archeologen vinden in Leuven restanten van 17e-eeuwse Begijnhofkerk en infirmerie

Archeologen van het Studiebureau Archeologie hebben bij opgravingen op de voormalige bottelarijsite van Stella Artois aan de Sluisstraat restanten gevonden van de 17e-eeuwse Sint-Catharinakerk en infirmerie, die beide tot het Klein Begijnhof behoorden.
Foto archief

Voorts werden verschillende skeletten, onder meer van begijnen, aangetroffen en ander archeologisch materiaal, zoals glas en aardewerk.

Het Klein Begijnhof werd in 1250 opgericht. In de 17e eeuw werden de toenmalige kerk en infirmerie afgebroken en vervangen door nieuwe gebouwen. De onderzoekers verwachten volgens de Leuvense schepen Dirk Vansina (CD&V) om die reden onder de funderingen die nu werden blootgelegd nog oudere vondsten aan te treffen. "Dat zou zeer interessant zijn omdat over de periode van de 13e tot de 17e eeuw zeer weinig terug te vinden is in de archieven", aldus Vansina.

Momenteel worden alle vondsten zorgvuldig geregistreerd en gefotografeerd. Nadien zal het archeologisch bureau het materiaal onderzoeken en dateren. Een fysisch antropoloog zal de verschillende skeletten onderzoeken op ouderdom en de mogelijke doodsoorzaak.

Projectontwikkelaar ViRiX wil op het terrein een nieuwe woonwijk bouwen. Samen met het archeologisch studiebureau wordt momenteel onderzocht hoe en wanneer Leuvenaars de kans geboden kan worden om de opgravingen en vondsten te komen bekijken.

Meest gelezen