Je hebt een hele reeks verscheiden documenten, zowel afbeeldingen als tekst, en die had je graag gedigitaliseerd. Daar heb je natuurlijk wel een scanner voor nodig, maar gewoonlijk slaat de scansoftware die alleen maar in grafische formaten als jpg of tiff op. Met Hexonic ScanToPDF scan je ook naar – je raadt het al – PDF-documenten.

Jammer maar helaas is ook Hexonic ScanToPDF in hetzelfde bedje ziek als veel andere freewares: tijdens de installatie mag je dus een paar keer klikken op Decline en Skip om je systeem te vrijwaren van extra software. De prijs van gratis, zullen we maar zeggen.

[download_file]

Nu goed, de tool op zich is best wel OK! Na je bevestiging dat het uitsluitend om niet-commercieel gebruik gaat – in het andere geval moet je na 30 dagen freewheelen overstappen naar een betaalde licentie – kan je meteen aan de slag. Allereerst wijs je het programma de weg naar je ‘scan device’ waarna je al een eerste scan kunt maken. Die belandt dan netjes in het hoofdvenster van Hexonic ScanToPDF. Op dezelfde manier kun je nu nog bijkomende documenten inscannen. Die komen dan naast elkaar in het hoofdvenster terecht.

Weliswaar blijken de scans in eerste instantie zuivere png-bestanden te zijn, maar de knop Generate PDF is nooit ver weg. Voor je die zomaar indrukt, ga je wel best eerst nog een en ander na. Mocht de scan bijvoorbeeld niet in de juiste richting zijn gebeurd, dan heb je dat snel genoeg gecorrigeerd met de Rotate Left- en Rotate Right-knoppen. Interessant is ook het tabblad Page Layout waar je al vastlegt op welk ‘papierformaat’ je straks de PDF wilt krijgen, wat de grootte van de marges moet zijn, of je meerdere documenten op één pagina wilt krijgen (en hoeveel kolommen of rijen de tool dan wel moet voorzien), enz. Ten slotte laat het tabblad PDF Options je nog toe of je per pagina een apart PDF-bestand verkiest dan wel één groot PDF-bestand. Het is tevens mogelijk ‘bladwijzers’ te laten genereren. Stel je bij dit laatste overigens niet teveel voor: van elke pagina wordt dan een bladwijzer gemaakt (met de naam van het ‘achterliggende’ png-bestand).

Voor alle duidelijkheid: ScanToPDF pas op geen enkele manier OCR toe. De resulterende PDF-bestanden zijn dus weinig meer dan containers voor de geïmporteerde png-plaatjes. Als dat resultaat voor jou volstaat, dan heb je echter een prima hulp aan ScanToPDF.

External links

Van papier naar PDF