© Tom Palmaers

“12.000 euro geleend voor oplichter”

Een jong koppel uit Rotem heeft 12.000 euro betaald aan een tuinaannemer die een notoir oplichter lijkt te zijn. De gedroomde tuin voor dochtertje Nova is door de mooiprater achtergelaten als een wildernis met steenpuin en een levering tegels die nooit werd afgerekend. Nu Jimmy Gerrits en Michella Lemmens anderen waarschuwen voor “meester manipulator J.C.” worden ze overstelpt met getuigenissen van lotgenoten. Bij meerdere politiekorpsen in Limburg lopen onderzoeken op verdenking van oplichting.

Marij WYERS

Geen zomervakanties maar een tuin voor Nova, hun dochtertje van twee. Dat was het plan van Jimmy en Michella uit Rotem (Dilsen-Stokkem). Ook in huis werden de werken on hold gezet om de tuin op orde te krijgen. “We vroegen offertes op en via een website ‘vraag en aanbod’ kregen we er ook een van J.C. uit Maasmechelen”, vertelt Jimmy Gerrits (30). “Die man, een dertiger, was duidelijk de goedkoopste en hij boezemde meteen vertrouwen in. We moesten 5.000 euro opstartkosten betalen en na een goede week kwam hij met bijkomende voorstellen om tegen een prikje ook nog een tuinhuis en hekwerk te plaatsen. We moesten dan wel meteen bijkomende betalingen doen opdat hij alles snel kon laten leveren. Dan zouden de werken in geen tijd zijn afgerond en dan zouden we deze zomer met Nova in onze droomtuin kunnen spelen.”

LeningJimmy en Michella hadden 12.000 euro geleend voor hun tuin. Alle geld gaven ze aan de zelfverklaarde tuinaannemer in afwachting van de werken. De man daagde af en toe op. Hij stortte wat puin in de tuin als basis voor de verharding. Er werden een paar boordstenen geplaatst. “Het ging niet vooruit. Telkens had hij een excuus: de graafmachine was er niet, hij had zijn pols gebroken, zijn kind had hersenvliesontsteking en zelfs zijn teen moest worden geamputeerd. En telkens vertelde hij dat het wel goed zou komen. Hij had zelfs het lef om hier nu en dan een sigaretje te komen roken om ons te sussen”, zegt Jimmy.

Michella slaapt amper nog van de ellende. “Ik heb hem eens huilend opgebeld en toen heeft hij een paar Polen gestuurd om het terras aan te leggen. Ik kreeg weer even hoop. Je denkt echt niet dat iemand die gewoon in Maasmechelen woont, een oplichter is. Wel dus. We hebben hem nooit meer gezien.”

KlachtHet koppel is naar een advocaat gestapt en heeft een klacht ingediend bij de politie. “Gelukkig hebben we de betalingen op papier gezet. We hebben dus bewijzen. Die kerel betaalt niemand. De graafmachine die hij hier gebruikte, zijn ze komen opladen omdat hij niet betaalde. De tegels die hier werden geleverd op zijn vraag, zijn nooit afgerekend. Ik vind het verschrikkelijk.”Bij de leverancier Bouwpunt Deckers in Elen bevestigen ze de bestellingen van de wanbetaler. “Voor duizenden euro’s werden hier klinkers, tegels, gereedschappen en werkmachines besteld. We hebben die geleverd op meerdere adressen. Een eerste levering is betaald, de overige niet. We hebben dit doorgegeven aan een incassobureau”, zeggen ze bij Bouwpunt Deckers waar J.C. sinds eind mei op de zwarte lijst staat.

GetuigenissenJimmy en Michella hebben via het forum ‘vraag en aanbod’ gewaarschuwd voor de oplichter. “Blijkt dat heel Maasmechelen hem intussen al kent. Sommigen zijn voor 25.000 euro opgelicht door J.C. Zijn vrouw G.V. is ook een oplichtster. Ze bestelde Victoria-juwelen voor een paar honderd euro zonder betalen, voor zo’n groot bedrag werden ook producten voor nagels besteld. Veel slachtoffers durven hun ‘stommiteit’ niet openbaar maken. Ook met ons wordt gelachen, over hoe dom we zijn geweest. Dat beseffen we. Met ons verhaal willen we iedereen waarschuwen voor dit koppel. En wij zullen nooit meer iets betalen voor het klaar is.”

OnderzoekBij de politie Maasland onderzoeken ze de klacht van het koppel. Eind vorig jaar waren er nog klachten over oplichting bij de politie van Tongeren. Het ging over aankopen van J.C. die nooit werden betaald. “Ons onderzoek is afgerond en overgemaakt aan het parket”, zegt Guy Duchateau van politie Tongeren. Bij het parket Limburg bevestigen ze dat er een onderzoek loopt naar de Maasmechelaar.

AdvocaatWe hebben de ‘beschuldigde’ J.C. uit Maasmechelen gecontacteerd. Hij laat enkel optekenen dat hij naar zijn advocaat gaat en dat die alles zal regelen met de advocaat van het gezin uit Rotem. Verder wil hij niet reageren op het onderzoek door de politie en niet op de andere klachten.

HulpJimmy en Michella zitten in zak en as. “Wij hebben echt geen geld meer voor onze tuin. We zijn geen profiteurs en we willen niet bedelen om geld, maar we willen niet dat ons dochtertje de dupe wordt van onze lompe toeren. Misschien willen mensen ons komen helpen om dit stort op te ruimen en wat te fatsoeneren opdat we gras kunnen zaaien zodat Nova toch buiten kan spelen.”

Wie Jimmy wil helpen met het opruimen van zijn tuin kan hem bereiken via jimmy_gerrits@msn.com.