© AFP

OVERZICHT. Dagen van dodelijk geweld in Duitsland

Een dodelijke schietpartij in München, een bomaanslag nabij een festival, ... het houdt niet op voor Duitsland. Een overzicht van een week van dodelijk geweld.

inke

Aanval met bijl in Würzburg

© EPA

De 17-jarige Afghaanse vluchteling Muhammad Riyad ging vorige week maandag enkele treinreizigers te lijf met een bijl in een trein in het Duitse Würzburg (Beieren). Bij de aanval raakten in totaal vijf mensen gewond. De dader werd doodgeschoten door de politie. Dinsdag werd de aanslag opgeëist door terreurgroep IS.

Schietpartij in winkelcentrum in München

© AFP

Ali Sonboly, een 18-jarige Duitse Iraniër, doodde vrijdagavond nabij de McDonald’s in het Olympia-winkelcentrum in München (Beieren) negen mensen en beroofde zichzelf vervolgens van het leven. 35 mensen raakten gewond, drie daarvan verkeren nog steeds in levensgevaar. De slachtoffers waren vooral jongeren en mensen met een migratie-achtergrond.

Aanval met mes in Reutlingen

© REUTERS

Twee dagen na de dodelijke schietpartij in München wordt Duitsland zondag opnieuw opgeschrikt door geweld. Een 21-jarige asielzoeker uit Syrië doodde omstreeks 16.30 uur in het centrum van Reutlingen, een stad in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg, een vrouw met een kebabmes. Hij verwondde daarbij verschillende andere personen. De man, die al iets meer dan een jaar in Duitsland woonde, doodde de vrouw op wie hij verliefd was, na een verhitte discussie.

Bomaanslag in Ansbach

© AFP

Een 27-jarige vluchteling uit Syrië wiens asielaanvraag geweigerd werd, heeft zich zondagavond in een wijnrestaurant in de oude binnenstad van Ansbach, een stad in de deelstaat Beieren, opgeblazen. Er vielen één dode (de dader zelf) en twaalf gewonden. De dader probeerde al twee keer zelfmoord te plegen en werd daarvoor ook opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

© rr

Dader treinaanval geraakte Duitsland binnen met leugen

De 17-jarige Muhammad Riyad, die maandagavond treinreizigers te lijf ging met een bijl, heeft gelogen om Duitsland binnen te raken. Hij beweerde van Afghanistan te zijn, maar is vermoedelijk afkomstig uit Pakistan. Zo maakte hij een grotere kans dat de asielaanvraag goedgekeurd werd.

Aanvankelijk werd gedacht dat de 17-jarige dader, die door de politie werd doodgeschoten, een Afghaan was die als niet-begeleide minderjarige vluchteling naar Duitsland zou zijn gekomen. Daarover blijkt nu echter twijfel te bestaan. De Duitse zender ZDF berichtte woensdag namelijk dat de tiener waarschijnlijk de Pakistaanse nationaliteit heeft en zich bij zijn komst naar Duitsland als Afghaan had voorgedaan, zodat er een grotere kans was dat de asielaanvraag werd goedgekeurd.

De zender citeert bronnen binnen de veiligheidsdiensten en baseert zich op videoanalyses. De dader zou tijdens de aanval onder meer termen gebruikt hebben die eigen zijn aan een Pasjtoe-dialect uit Pakistan. Daarnaast werden Pakistaanse documenten bij hem thuis gevonden en zou IS naar hem verwezen hebben als “Muhammad Riyad”, terwijl hij in Duitsland geregistreerd staat als “Riaz Kahn”.

Nog altijd in kritieke toestand

Na de aanval maandagavond door een 17-jarige vluchteling met een bijl en een mes op een trein in het Duitse Würzburg, verkeren nog twee slachtoffers in kritieke toestand. Dat heeft de politie van Unterfranken, een regio in de bondsstaat Beieren, woensdag gemeld.

Bij de aanval op de trein raakten in totaal vijf mensen gewond. Dinsdag werd hij opgeëist door terreurgroep IS. De dader “is een van de strijders van Islamitische Staat en heeft de aanval uitgevoerd na de oproep om landen die deel uitmaken van de coalitie tegen IS te viseren”, zo berichtte nieuwsagentschap Amaq.

Vluchteling (27) blaast zich op nabij Duits festival: dode en meerdere gewonden

© EPA

© AP

© REUTERS

© AP

© REUTERS

© REUTERS

© EPA

© EPA

© EPA

1 / 9
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Een 27-jarige vluchteling uit Syrië wiens asielaanvraag geweigerd werd, heeft zich zondagavond in de Duitse stad Ansbach opgeblazen. Daarbij vielen één dode en twaalf gewonden. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) acht het erg waarschijnlijk dat de bomaanslag het werk van een islamistische terrorist was.

De explosie vond al rond 22 uur zondagavond plaats. In een wijnrestaurant in de oude binnenstad van Ansbach, een stad in de deelstaat Beieren niet ver van Nürenberg, blies een man zichzelf op.

Vluchteling

© EPA

De vermoedelijke dader van de aanslag in Ansbach was een 27-jarige vluchteling uit Syrië, zo heeft de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann maandagmorgen, iets voor 4 uur, gezegd tijdens een persconferentie. De man kwam twee jaar geleden naar Duitsland en diende een asielaanvraag in, maar die werd vorig jaar verworpen.

De dader woonde in een hotel in Ansbach, aldus de minister. Hij probeerde al twee keer zelfmoord te plegen en werd daarvoor ook opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Volgens Herrmann is het echter onduidelijk of de man zondagavond enkel zichzelf of ook anderen om het leven wou brengen. Dat moet de komende dagen worden uitgeklaard, maar Herrmann sluit een aanslag niet uit. “Mijn persoonlijke inschatting is dat het jammer genoeg zeer waarschijnlijk is dat het om een Islamistische zelfmoordaanslag gaat, zei hij maandagmorgen aan het Duitse persagentschap dpa.

Op de vraag of de dader banden zou hebben met Islamitische Staat (IS), antwoordde de minister: “Het is in ieder geval niet uitgesloten”. Concrete aanwijzingen daarvoor zijn er voorlopig echter niet. “Aangezien hij een rugzak met explosieven bij zich had, waarin ook scherpe stukken metaal zaten, lijkt het erop dat hij niet enkel zelfmoord wilde plegen, maar daarnaast zoveel mogelijk mensen wilde treffen.”

Herrmann voegde toe dat de politie de komende uren en dagen alles in het werk zal stellen om duidelijkheid te brengen.

Twaalf gewonden

© EPA

Van de twaalf gewonden zijn er enkelen ernstig aan toe, aldus Herrmann die daarmee de eerdere berichten van de politie tegensprak, die stelde dat er enkel lichtgewonden onder de slachtoffers waren.

De dader probeerde volgens Herrmann eerst het muziekfestival Open-Air in Ansbach betreden, maar werd daar geweigerd omdat hij geen ticket had. Meteen na de explosie werd het muziekfestival met 2.500 aanwezigen stopgezet.

De politie zegt nog enkele dagen nodig te zullen hebben om de plaats van de gebeurtenissen te onderzoeken.

De politie heeft na de aanslag een speciale commissie opgericht die meer dan 30 leden telt. Die zal het onderzoek leiden. De politie vraagt getuigen om video’s en foto’s over de daad op te sturen.

Herrmann heeft intussen ook strenge tegenmaatregelen geëist. “We moeten zien dat behalve vele vluchtelingen met een ernstig lot ook veel mensen naar ons land komen of gekomen zijn, die een echt gevaar vormen voor de veiligheid van de mensen in ons land”, zei hij maandag. “Dat kunnen we niet aanvaarden”, aldus Herrmann. Hij wil dat “consequente” stappen worden genomen.

© AFP

Belgische ministers: “Verenigen tegen daden van haat”

Eerste minister Charles Michel en Didier Reynders, minister van Buitenlandse Zaken, hebben maandag gereageerd op de explosie. Michel roept de Duitsers via Twitter op om “sterk te zijn” en zich te verenigen tegen deze “daden van haat”.

Ook Reynders had via de microblogsite al zijn medeleven geuit aan de slachtoffer en nabestaanden. “Beieren is opnieuw getroffen. Ik druk mijn solidariteit en onze steun uit aan de slachtoffers en het Duitse volk”, liet Reynders maandagmorgen optekenen.

Derde aanval in een week

© AP

Het gaat al om de derde aanval in Beieren op een week tijd. In München werden vrijdag negen mensen doodgeschoten in een winkelcentrum, en vorige week viel een man verschillende mensen aan met een bijl en messen op een trein in Würzburg.

Het gaat al om de derde aanval in Beieren op een week tijd. In München werden vrijdag negen mensen doodgeschoten in een winkelcentrum, en vorige week viel een man verschillende mensen aan met een bijl en messen op een trein in Würzburg.

Zondag had een asielzoeker ook nog een vrouw doodgestoken en twee andere mensen verwond met een machete.

Asielzoeker (21) doodt zwangere vrouw met dönermes in Duitsland

© AFP

© EPA

© AFP

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Twee dagen na de dodelijke schietpartij in München wordt Duitsland opnieuw opgeschrikt door geweld. Een 21-jarige asielzoeker uit Syrië heeft zondag in het centrum van Reutlingen, een stad in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg, een vrouw met een dönermes gedood en verschillende andere personen verwond. De man doodde de vrouw op wie hij verliefd was, na een verhitte discussie.

De aanval gebeurde om iets voor 16.30 uur, meldt de politie van Reutlingen. Toen liepen er bij de alarmcentrale meerdere noodoproepen binnen. Er werd melding gemaakt van een man die in de omgeving van het ruzie kreeg met een vrouw.

Volgens de Stuttgarter Zeitung begon de ruzie in de kebabzaak waar zowel de man als de vrouw werkten. De jonge man, volgens de politie een 21-jarige asielzoeker uit Syrië, viel de 45-jarige vrouw, die zwanger zou geweest zijn, aan met een mes van 80 cm lang en verwondde haar dodelijk. Op vlucht verwondde hij nog twee andere vrouwen en een man.

De politie kwam massaal ter plaatse en kon de aanvaller enkele minuten later dicht bij de plaats van de aanval oppakken. Dat blijkt ook uit foto’s van de overmeesterde man die op sociale media opduiken.

Een ooggetuige vertelt aan Bild wat hij zag. “De man was compleet buiten zinnen. Hij liep met zijn machete zelfs een politiewagen achterna.” De getuige zag hoe de aanvaller door een automobilist werd omver gereden. “Een BMW-bestuurder heeft gas gegeven en heeft hem aangereden. De man lag uitgestrekt op de grond en bewoog niet meer.

Amateurbeeld

Op amateurbeelden die werden uitgezonden door nieuwszender NTV is te zien hoe de dader wegvlucht. Tijdens zijn vlucht vernielde hij met zijn machete de voorruit van een auto. Volgens de politie raakte daarbij de 51-jarige vrouw in de auto gewond. Ze liep snijwonden op in haar onderarm en moest naar het ziekenhuis gebracht worden. Een 41-jarige man die ook in de wagen zat, was in shock en moest ook naar het ziekenhuis gebracht worden. Daarop vluchtte de aanvaller verder naar een café even verderop. Daar verwondde hij een 23-jarige man in het aangezicht.

De agressieveling zette zijn tocht verder over de Wilhelmstrasse. Pas daar werd hij door een automobilist aangereden en kon hij overmeesterd worden. Maar in die straat raakte nog twee vrouwen gewond. Een vrouw van 54 moest behandeld worden voor hoofdwonde, een andere vrouw van 21 raakte in shock.

“Hij is door het restaurant gerend, zwaaiend met het hakmes boven zijn hoofd”, zegt Mohammad Alhelo, een collega van de aanvaller en de vrouw, aan de Stuttgarter Zeitung. Alhelo was net de cola-automaten aan het bijvullen toen zijn collega door het lint ging. “Ik was bang en ben weggelopen.”

21-jarige asielzoeker

De aanvaller is een 21-jarige asielzoeker uit Syrië, zegt de politie. Hij is bekend bij de ordediensten voor verschillende slagen en verwondingen, en ook voor eigendomsdelicten, zegt de politie nog in haar persmededeling. De man was al iets meer dan een jaar in Duitsland.

De aanvaller ligt na de aanrijding waardoor hij gevat konden worden, met zware verwondingen in het ziekenhuis. Hij is opgenomen op de dienst Intensieve verzorging. Volgens de politie gaat het niet om een terreurdaad, maar om een passioneel drama. Ondertussen heeft de man, die aan psychische problemen zou leiden, gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Ook volgens de collega’s van de aanvaller, is er geen sprake van terreur. Mohammad Alhelo beschrijft de dader als een vriendelijke kerel, die zowat anderhalf jaar geleden uit Syrië naar Duitsland gekomen is. In het restaurant is de man verliefd geworden op het latere slachtoffer, een Poolse vrouw.

München

De aanval in Reutlingen is een nieuwe geval van bruut geweld in Duitsland. Vrijdagavond nog schoot een 18-jarige man negen mensen dood in München alvorens zichzelf van het leven te beroven. Ali Sonboly zou zijn gruweldaad al een jaar gepland hebben. Hij zou wraak willen nemen op klasgenoten die hem gepest zouden hebben. Dat vertellen tenminste voormalige klasgenoten.

16-jarige vriend heeft schutter München net voor gruweldaad nog ontmoet

© pn, rr

De 16-jarige vriend van de schutter van München heeft zijn kameraad net voor diens gruweldaad nog ontmoet. Dat zeggen de speurders, die de 16-jarige zondag oppakten. Volgens de politie wist de jongen dat Ali Sonboly een wapen bij zich had.

De openbaar aanklager heeft op een persconferentie een nieuwe stand van zaken gegeven van het onderzoek naar de schietpartij in München. Volgens de onderzoekers heeft de 16-jarige Afghaan die zondag opgepakt werd, Ali Sonboly net voor de schietpartij ontmoet.

De jongen wist toen ook al dat de latere schutter van München een Glock 17-wapen bezat. Dat zou allemaal moeten blijken uit een gesprek via de berichtenapp WhatsApp die op de telefoon van de 16-jarige Afghaan teruggevonden werd. De jongen had de berichten gewist, maar de onderzoekers konden ze recupereren.

De 18-jarige Ali Sonboly schoot vrijdagavond negen mensen dood in het centrum van München. Daarna benam hij zichzelf van het leven. Zijn slachtoffers zijn bijna allemaal jongeren tussen 14 en 20 jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER