© Reuters, AFP

© AP/EPA

© AFP

© AFP

© AFP

© AP/EPA

© AP/EPA

© Twitter

1 / 8
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk opgetrokken: Leger wordt ingezet

Bij een aanslag aan de Manchester Arena zijn maandagavond minstens 22 doden en 59 gewonden gevallen. De ontploffing vond plaats na een concert van popzangeres Ariana Grande. "Het was het werk van één man die zelf omkwam toen zijn geïmproviseerde bom afging", aldus de politiewoordvoerder. De Britse autoriteiten hebben de veronderstelde dader geïdentificeerd als de 22-jarige Salman Abedi. IS heeft de aanslag intussen ook opgeëist. Het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk werd dinsdagavond ook verhoogd van "ernstig" naar "kritiek".

DGS/ MiGe

Dit weten we al over de explosie in Manchester:

  • Bij aanslag aan Manchester Arena vallen minstens 22 doden en 59 gewonden, onder wie ook kinderen.
  • Explosie vond plaats na concert van Amerikaanse zangeres Ariana Grande
  • De rest van de tournee is tot nader order opgeschort
  • Dader formeel geidentificeerd als zijnde de 22-jarige Salman Abedi
  • Het gaat om zelfmoordaanslag van één man met geïmproviseerde bom. De dader kwam zelf om.
  • Terreurgroep ISIS heeft de aanslag intussen opgeëist
  • De politie van Manchester liet iets na de middag weten dat ze een 23-jarige man gearresteerd hebben in verband met de aanslag in de Manchester Arena
  • Het OCAD heeft in een eerste analyse van de beschikbare info geen link gevonden met België. Dat meldt het kabinet van vicepremier Jambon
  • Over de slachtoffers is nog niet veel geweten, er zijn momenteel al drie doden geïdentificeerd: een slachtoffer van amper 8 jaar oud, een meisje van 18 en een jongeman van 26. Er is ook sprake van 12 zwaargewonde kinderen jonger dan 16 die zich momenteel in het ziekenhuis bevinden
  • Britse Queen heeft een minuut stilte gehouden ter ere van de slachtoffers
  • Het terreurniveau in Groot-Brittannië staat nu op het hoogste niveau gezet.

Politiehoofd Ian Hopkins bevestigde dinsdagmorgen op een persconferentie dat er een aanslag heeft plaatsgevonden na het concert van Ariana Grande in de Manchester Arena maandagavond. "Dit is het gruwelijkste incident dat we ooit meegemaakt hebben in Manchester. Iets waarvan we hoopten dat het nooit zou gebeuren. Families en jonge mensen die gewoon van een concert wilden genieten, hebben dat met hun leven moeten bekopen."

Omstreeks 17.30 uur kwam het bericht dat de Britse autoriteiten de vermoedelijke dader van de bloedige aanslag in Manchester als Salman Abedi geïdentificeerd hebben. Dat stelden Amerikaanse functionarissen volgens de Britse commerciële zender Sky gezegd. Volgens andere Britse media heeft de man de Britse nationaliteit en zou hij 23 jaar oud zijn geweest.

Terreurniveau

Het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk wordt verhoogd van "ernstig" naar "kritiek". Dat betekent dat er mogelijk nog meer aanslagen kunnen plaatsvinden, zei de Britse premier Theresa May dinsdagavond.

De beslissing werd genomen omdat de onderzoekers van de aanslag in de Manchester Arena van maandagavond niet zeker zijn dat de vermoedelijke dader, Salman Abedi, alleen handelde. "We kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten dat een grotere groep mensen in verband kan worden gebracht met de aanslag", aldus May.

Het leger zal nu ingezet worden om belangrijke plaatsen te beschermen, en op evenementen zoals concerten. Ze zullen werken onder het bevel van politieofficieren.

Dit heeft IS te zeggen over de aanslag

De terreurgroep IS heeft de aanslag intussen opgeëist: "Met Allahs steun en zegen heeft een soldaat van het kalifaat explosieven geplaatst midden in de bijeenkomst van kruisvaarders in de Britse stad Manchester, als wraak voor Allahs geloof, en in een poging om de ongelovigen te terroriseren, en als reactie op hun schendingen tegen de moslimlanden. De explosieven werden tot ontploffing gebracht in een concertarena, waarbij 30 kruisvaarders gedood werden en 70 anderen gewond raakten. Maar wat nu volgt voor de aanbidders van het kruis en hun bondgenoten zal nog erger zijn. Prijs Allah, onze schepper."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Arrestatie 23-jarige man

De politie van Manchester tweette na de middag dat ze een man van 23 gearresteerd hebben in Chorlton (Zuid-Manchester). Hij zou gelinkt worden aan de aanslag in de Manchester Arena maandagavond. Graficus Nick Yates (27) was op het moment van de arrestatie in de buurt. Hij kwam net uit Morrison's shopping centre in Chorlton toen hij de politie spotte.

"Er stond een zwart busje van Mercedes langs de kant van de weg, er waren zes tot acht agenten aanwezig in zwarte kleren en zware maskers met een geruit motief. Toen ik de straat overstak, zag ik een man in handboeien op de grond tegen een muur zitten."

Volgens BBC-journalist Danny Shaw zouden er nog meer arrestaties en raids volgen. Een correspondent van de Britse krant The Guardian deelde dinsdagmiddag beelden van raids in Chorlton.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Dader met geïmproviseerd explosief"De politie spreekt over één dader die zichzelf heeft opgeblazen. "We geloven dat de dader een geïmproviseerd explosief bij zich had, dat hij heeft laten afgaan, waardoor deze wreedheid werd veroorzaakt."

Onder de 22 dodelijke slachtoffers zijn ook kinderen, aldus nog de politiechef. Het jongste slachtoffer is amper acht jaar oud. Er wordt daarnaast nog melding gemaakt van 59 gewonden. Zij werden naar acht verschillende ziekenhuizen in de regio gebracht.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken bevinden er zich geen Belgen onder de slachtoffers. Intussen raakte wel al bekend dat er ook buitenlanders aanwezig waren in de concertzaal, onder wie een aantal Polen.

Handelde de dader alleen?

Er wordt nu onderzocht of de dader deel uitmaakte van een terreurnetwerk, of dat hij geheel op eigen houtje handelde. "We hebben veel manschappen ingezet om de zaak te onderzoeken. Meer dan 400 politieagenten hebben afgelopen nacht hun uiterste best gedaan. We werken nu samen met de National Counter Terrorist Policing Network en de inlichtingendiensten."

Momenteel is er nog steeds een veiligheidsperimeter ingesteld rond de Manchester Arena en het Victoria Train Station. Volgens de politiechef zal dit nog een tijdje het geval zijn.

Veroordeling door de Britse moslimsorganisatiesDe Moslimraad van Groot-Brittannië en verschillende andere moslimorganisaties hebben dinsdag de terreuraanslag in Manchester veroordeeld. Ze roepen mensen op om samen te komen en de families van de slachtoffers te steunen.

"Dit is verschrikkelijk, dit is crimineel", zo zei Harun Khan, secretaris-generaal van de Moslimraad in persbericht. Hij loofde de ordediensten, de hulpdiensten en de burgers die hen meegeholpen hebben, en spoorde iedereen in de regio en de rest van het land aan om samen te komen en steun te bieden aan de families van de slachtoffers.

Maandagavond om 22.35 uur (lokale tijd)

De eerste oproepen over een explosie aan de Manchester Arena kwamen maandagavond net na 22.35 uur (lokale tijd) binnen bij de politie. Volgens de laatste berichten was er een explosie "in de publieke ruimte" (bekijk hier de beelden). In de concertzaal kunnen ongeveer 21.000 mensen binnen.

"We kunnen bevestigen dat er een incident was op het moment dat mensen de show van Ariana Grande gisterenavond verlieten", stond om iets na twee uur op de officiële account van de Manchester Arena. "Het incident vond plaats buiten de concertzaal in de publieke ruimte", klonk het daar.

Luide knal na concert

"Er was een luide knal aan het einde van het concert. De lichten waren al aan, dus we wisten dat het geen deel van de show meer was. We dachten dat het een bom was, er was veel rook. Mensen begonnen de zaal uit te rennen", vertelde Erin McDougle aan The Guardian. Heel wat kinderen raakten hun ouders kwijt in de chaos na het concert.

Een ooggetuige verklaarde aan de Britse krant Daily Mail dat Ariane Grande net haar laatste nummer had gebracht toen een luide explosie weerklonk. "Plotseling begon iedereen te roepen en naar de uitgang te rennen."

"Toen we wegrenden, zagen we bloed op de muren"

In de paniek die ontstond raakten concertgangers gewond. "Mensen werden verpletterd op de grond", zei een moeder die met haar 14-jarige dochter op het concert was aan de BBC. Een 15-jarig meisje zei "dat er mensen vielen over de stoelen en probeerden weg te komen". "Toen we wegrenden, zagen we bloed op de muren."

"Ik zag vijf mensen helemaal besmeurd met bloed", verklaarde een andere concertganger. Tientallen ambulances reden naar de Manchester Arena en het nabijgelegen station is afgesloten. De gewonden worden verzorgd in zes verschillende ziekenhuizen in de regio, meldde de politie nog. De identiteit van de dodelijke slachtoffers is voorlopig niet bekendgemaakt.

Onzekerheid over Ariana's optreden in het Sportpaleis

Een woordvoerder van Ariana Grande liet weten dat de Amerikaanse zangeres in veiligheid is. De zangeres trekt momenteel met haar 'Dangerous Woman Tour' door Europa. Het concert dat voor overmorgen in Londen gepland stond gaat alvast niet door. Komende zondag treedt Ariana Grande normaal gezien op in het Antwerpse Sportpaleis. Al is het is nog niet zeker of dat concert zal plaatsvinden. Dat zegt Jan Van Esbroeck van de Sportpaleis Group.

"We lezen her en der tegenstrijdige berichten over het al dan niet afgelasten van haar tournee na de gebeurtenissen in Manchester, maar hebben officieel nog niets vernomen", aldus Van Esbroeck. "Het is wachten op nieuws van het management van de artiest, maar dat heeft nu allicht nog even wat andere zaken aan het hoofd. Zodra we meer weten, plaatsen we in samenspraak met concertorganisator Live Nation een bericht op onze website."Gecontroleerde ontploffing

De politie van Manchester voerde rond halfdrie een gecontroleerde ontploffing uit in de Cathedral Gardens, op enkele tientallen meters van de concertzaal. Het bleek echter om achtergelaten kledij te gaan en niet om een verdacht voorwerp, werd wat later gemeld op Twitter.

De Britse premier Theresa May heeft de gebeurtenissen een "afschuwelijke terroristische aanval" genoemd. "We proberen alle details te verzamelen over wat door de politie wordt behandeld als een afschuwelijke terroristische aanval. Al onze gedachten gaan naar de slachtoffers en de families van de getroffenen", zei May, die haar verkiezingscampagne voorlopig opschort.

“Voorlopig geen indicatie van mogelijke Belgische slachtoffers”

Buitenlandse Zaken heeft voorlopig geen weet van Belgische slachtoffers bij de vermoedelijke aanslag in Manchester. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dinsdagochtend gezegd in De Ochtend op Radio 1. Voor eventuele aanpassingen aan het reisadvies voor Groot-Brittannië is het nog te vroeg.

“Tot nu toe hebben we geen indicatie van mogelijke Belgische slachtoffers”, zei Reynders op basis van contacten met de Belgische ambassade in Londen. “Maar we zullen de contacten verderzetten, want het is te vroeg om zekerheid te hebben.”

De minister reageerde "geschokt" op de terreuraanslag. "Zijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun naasten. De minister heeft aan zijn Britse collega Boris Johnson zijn diepste medeleven betuigd. België leeft mee met de Britse bevolking", luidt het in een kort persbericht.

"België en Groot-Brittannië zijn verenigd in de strijd tegen het terrorisme. Ons land zal zich internationaal blijven inzetten voor deze gezamenlijke strijd".

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Schokkende beelden uit concertzaal: dit is het moment van de explosie

© *

Op beelden, die door de Britse zender Sky News werden verspreid, is te zien wat er zich in de concertzaal van de Manchester Arena afspeelt op het moment dat de ontploffing te horen is. "Oh mijn God. Wat gebeurt er? Oh mijn God", schreeuwt het meisje dat aan het filmen is.

Op andere beelden is te zien hoe jongeren in paniek over ballustrades springen na de onploffing.

Familie en vrienden zoeken wanhopig naar vermiste kinderen na explosie in Manchester

© Twitter

Onder de hashtag #ManchesterMissing gaan steeds meer ongeruste familieleden en vrienden op zoek naar concertgangers die vermist zijn sinds de aanslag aan de Manchester Arena maandagavond. Het gaat voornamelijk over kinderen en jonge tieners.

Bij de aanslag zijn minstens 22 doden en 59 gewonden gevallen. De ontploffing vond plaats na een concert van popzangeres Ariana Grande, waarop vooral jongeren aanwezig waren.

Enkele omstanders hebben via sociale media al laten weten dat ze zo veel mogelijk kinderen meenamen naar een nabijgelegen Holiday Inn. “Wij zullen hen veilig houden en bij hen blijven”, schreef Paula Robinson. “Deel dit met zo veel mogelijk ouders.”

Op Facebook is intussen ook een safety check gelanceerd zodat concertgangers makkelijk kunnen laten weten als ze veilig zijn. Voor heel wat mensen is het echter nog bang afwachten. Zij hebben nog geen nieuws gekregen van hun geliefden en trekken naar sociale media om foto’s en oproepen te delen van de vermisten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Trump na aanslag Manchester: “Het zijn geen monsters, maar kwaadaardige losers”

Tijdens zijn bezoek aan het Midden-Oosten heeft de Amerikaanse president Donald Trump in de Palestijnse stad Bethlehem gereageerd op de aanslag in Manchester. Hij verwees meermaals naar de terroristen als “kwaadaardige losers”.

In zijn speech betuigde Donald Trump zijn diepste medeleven aan de inwoners van Manchester. Hij verklaarde dat zijn gedachten naar de slachtoffers en hun families gingen.

De terroristen weigerde hij “monsters” te noemen omdat dat volgens hem is wat ze willen. Hij verwees daarom meermaals nadrukkelijk naar hen als “kwaadaardige losers”.

“Er zijn zo veel jonge, mooie, onschuldige mensen vermoord door deze kwaadaardige losers”, klonk het. “Ik noem hen geen monsters, want dat hebben ze graag. Dat vinden ze fantastisch. Ik ga hen vanaf nu gewoon losers noemen. Dat is wat ze zijn. Losers.”

Ook zijn vrouw Melania Trump betuigde intussen haar medeleven via Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ariana Grande komt niet naar Sportpaleis: “Gebroken, uit de grond van mijn hart”

© EPA

Zangeres Ariana Grande heeft op Twitter gereageerd op de explosie in de Manchester Arena na haar concert maandagavond. “Gebroken. Uit de grond van mijn hart. Ik vind het zo, zo erg. Het spijt me. Ik heb hier geen woorden voor.” De Amerikaanse schort haar wereldtournee 'Dangerous Woman' op na de gebeurtenissen. Hierdoor gaat het concert in het Sportpaleis van zondag niet door.

De Amerikaanse popzangeres bleef zelf ongedeerd na de explosie in Manchester. Ze zou volgens TMZ wel “hysterisch” en “ontroostbaar” zijn. De zangeres schort haar ‘Dangerous Woman’-tournee, ter promotie van haar nieuwe album, op. Dat meldt CNN.

Sportpaleis

Het concert dat donderdag in Londen gepland stond, gaat alvast niet door. Ook het concert in het Antwerpse Sportpaleis wordt dus afgezegd.

“We volgen de situatie aandachtig op”, zegt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. “We zitten nog steeds op dreigingsniveau 3, wat betekent dat we sowieso extra waakzaam zijn op drukke plaatsen.” De nieuwe aanslag zal niet leiden tot standaard politiebewaking aan concertzalen. “Het zou wel kunnen dat een ploeg er even langer blijft stilstaan.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ariana Grandes manager Scooter Braun reageerde ook op Twitter. “Vannacht werden onze harten gebroken. Woorden kunnen niet beschrijven hoe erg we het vinden voor de slachtoffers en hun families die werden getroffen door deze zinloze aanval.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

ayer_a911",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:prerollUrl},vast:{plugin:!0,postrollUrl:postrollUrl,loadAdsOnPlay:!0},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"0_hb1xej32"}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function r(e){gemiusStream.event("21813201",n,t,e);var a=r.caller.toString();console.log("gemiusStream.event: "+e+"@"+t+"sec - totalTime: "+o+"sec - Caller: "+a),"playing"==e&&s&&prerollUrl&&!~prerollUrl.indexOf("corelio-preview")&&(console.log("tracking empty ad"),(new Image).src="https://adhese.nieuwsblad.be/track/875367/sl53121/?t="+o,s=!1)}if(!~e.indexOf("incontent")){var a=document.getElementById(e),n="0_hb1xej32",l="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",t=0,o=0,i=0,d="undefined"==typeof MEDIAHUIS?"nw":MEDIAHUIS.config.page_sectionname,s=!0,p=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:d},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];a.kBind("metadataReceived",function(){var e,r=a.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");o=a.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var n=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(n.length>0)for(var l=n.length;l>=n.length;l--){var t=n[l-1];t&&t.parentNode.removeChild(t)}if(r&&r.Source){var i=r.Source;switch(i){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var d="www."+e+".be",s=document.createElement("div"),p=a.parentNode;s.className="video-source-origin",s.innerHTML="Bekijk meer video's van "+i+' op

",p.parentNode.insertBefore(s,p.nextSibling)}}}),a.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,r){t=t!=Math.round(e)?Math.round(e):t}),a.kBind("changeMedia",function(e,r){gemiusStream.closeStream("21813201",n,t),n=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",n,o,p,[],l)}),a.kBind("playerStateChange",function(e){"buffering"!=e&&("playing"==e&&0==t&&i||(o>t&&r(e),0==t&&"playing"==e&&(i=1)))}),a.kBind("doStop",function(e,a){o>t&&r("stopped")}),a.kBind("seeked",function(e){o>t&&(t=e,r("seekingStarted"))}),a.kBind("playerPlayEnd",function(e,a){r("complete")}),a.kBind("doReplay",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",n,t),t=0,n=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",n,o,p,[],l),r("playing")}),a.kBind("onAdPlay",function(e,r,a){s=!1})}})

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER