© sdl

Urnenbos in district Berendrecht-Zandvliet-Lillo

Op maandag 3 november om 13.30 uur opent op de begraafplaats van Berendrecht, gelegen in de Schouwvegerstraat,een urnenbos. Berendrecht-Zandvliet-Lillo is hiermee het eerste district van de stad Antwerpen waar deze ecologische gedenkvorm aangeboden wordt. Antwerpenaars krijgen er de kans om de urne van hun dierbaren op een duurzame manier te laten bezorgen.

stafdelie

De stad Antwerpen kiest ervoor om met haar begraafplaatsen te evolueren naar groene en levende plekken. Bijna 80 procent van de Antwerpenaars opteert om zijn of haar dierbare te laten cremeren en te begraven of bij te zetten in een asurne. Daarnaast kiezen stedelijke inwoners steeds vaker voor een meer natuurlijke uitvaart. Door de mogelijkheid aan te bieden om composteerbare asurnen in een natuurlijke omgeving te begraven, richt de stad Antwerpen zich op de doelgroep die kiest voor crematie, alsook op personen die duurzaamheid belangrijk vinden. Bovendien draagt de terugkeer naar de natuur van een dierbare overledene bij aan het rouwproces.

150 urnen

Het urnenbos van Berendrecht heeft een oppervlakte van 560 m² en biedt plaats aan tenminste 150 urnen. Enkel een composteerbare variant van de klassieke asurne, gemaakt van natuurlijke biologisch afbreekbare materialen zoals hout en maïs, is toegestaan. Het is de bedoeling dat de urne op termijn opgaat in de natuur.

Geen gedenktekens

Om de natuurlijke uitstraling van het urnenbos als gedenkplaats te versterken, worden er geen gedenktekens zoals grafzerken, ornamenten of bloemstukken toegelaten. Nabestaanden nemen afscheid van hun dierbare aan de rand van het bos zonder het te betreden. Er is een plaats voorzien om bloemstukken achter te laten. De begraving gebeurt door medewerkers van de stad in samenwerking met de begrafenisondernemer. Ook achteraf mag niemand het urnenbos betreden. Het is een onderhoudsvrije rustplaats die niet verstoord wordt, waardoor het ideaal is voor mensen die liever geen grafzerk wensen. De bezorging van asurnen in het urnenbos van Berendrecht is gratis voor Antwerpenaars.(SDL)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER