© Yann Bertrand

“Antwerpse ‘war on drugs’ is geen evenwichtig en rationeel beleid”

Brice De Ruyver heeft het niet begrepen op het drugsbeleid dat in Antwerpen wordt gevoerd. “Dat is geen evenwichtig, rationeel beleid”, zo stelt de expert in drugsbeleid van de UGent in een interview met De Standaard.

JoRo

Onze maatschappij heeft nood aan een andere, meer alomvattende aanpak rond drugs, zo meent Brice De Ruyver. De richting die de nieuwe regering-Michel opgaat kan alleszins niet op zijn steun rekenen. België kiest voor meer repressie, ook wat betreft het gebruik van cannabis en van het gedoogbeleid kan geen sprake meer zijn. Volgens De Ruyver gaat het vooral om een politiek signaal dat de indruk moet wekken dat er iets zal veranderen.

“De N-VA wilde het Antwerpse model veralgemenen, met massale inzet van politie om het aanbod terug te dringen. Andere partijen wilden dat niet. Dat zou ook niet haalbaar zijn”, aldus De Ruyver.

De Ruyver kan er vooral niet bij dat in Antwerpen het straathoekwerk in vraag wordt gesteld. “Dan vraag ik me af hoe je er het sociaal weefsel zal behouden. Dat is geen evenwichtig, rationeel beleid.”

Brice De Ruyver is naar eigen zeggen tegen blinde repressie, maar evengoed draagt algemene legalisering van drugs ook zijn voorkeur niet weg. Volgens hem moet er een middenweg komen: een cannabisbeleid op het niveau van de Europese Unie, dat de volksgezondheid laat primeren en de rechtshandhaving versterkt. ”Een beperkt, gereguleerd aanbod kan daar een onderdeel van zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER