Zo blijft onze huid zacht in de winter

© Shutterstock

Kloven in de handen, droge lippen en een gezicht dat ruw aanvoelt: de wintermaanden zijn niet altijd even vriendelijk voor onze huid. Maar dankzij de tips van Linda Temmerman, diensthoofd dermatologie in het AZ Maria Middelares in Gent, blijft je lichaam tijdens de koudste seizoenen van het jaar wel zacht.

vwh

‘Kijk, het is eind oktober en de zon schijnt. Als je buiten gaat wandelen kan je een T-shirt aan. Onze winters zijn tegenwoordig zo warm dat we bijna niet meer van een winterhuid kunnen spreken. We hebben het nauwelijks een maand echt koud’, zegt Temmerman. Maar extreme kou of niet: het is belangrijk om onze huid gezond te houden in het najaar. En dat is heel eenvoudig. Over onze huid zit een hoornlaag die de huid beschermt als een vliesje. Daarboven zit nog een supplementaire en protectieve hydro-lipofiele film die water en vet bevat. ‘Deze heeft een beschermende functie voor de huid in winter en zomer. Het enige wat je moet proberen is om deze beschermlaag in balans te houden’, zegt Temmerman.

Hoewel extreme winters de laatste jaren niet echt voorkomen, beginnen we in deze periode toch te stoken. Binnen hebben we het lekker warm en als we naar buiten gaan, krijgen we het kouder. En het is deze omschakeling die een shockeffect heeft op onze huid. En hoe je je huid in topconditie houdt, hangt af van je leeftijd.

GelaatAls je het juiste product gebruikt, is de beschermlaag in balans en voelt je huid aangenaam aan. ‘Pubers en volwassenen tot 45 jaar beschermen hun gezicht het best door producten te gebruiken op basis van olie in water. Deze kan je herkennen omdat ze op de verpakking vaak worden omschreven als ‘hydraterend’. Ze zorgen ervoor dat de vet- en waterbalans in de vette zones van het lichaam zoals het gelaat, de borst en de bovenrug in evenwicht is. Pubers wassen het gelaat het best met een zure zeep die het vetgehlate neutraliseert. In deze periode hebben mensen een vette huid door hormonen.

Mensen boven de vijftig maken minder vet aan door een andere hormoonhuishouding en hebben meer baat bij producten op een basis wan water in olie. Deze producten worden op de verpakking vaak ‘verrijkend of voedend’ genoemd. ‘Als je bij de apotheek naar dergelijke formules vraagt, weten ze wel raad.’ Weetje: kinderen vallen ook binnen deze categorie omdat zij nog geen hormonen aanmaken. Hun gezicht wordt het beste gewassen met een overvette zeep of een melkzeep.

LichaamDe rest van je lichaam was je het best met een milde of overvette zeep. Sta niet te veel of te lang onder de douche en mijd lange, hete baden. Water en warmte drogen je huid uit. Daarom is het voor iedereen, ongeacht de leeftijd, belangrijk om zich na het wassen in te wrijven met hydraterende crème. Dit product helpt om het vet en vochtgehalte in je ledematen te reguleren.

LippenIn de winter krijgen sommige mensen te maken met gekloofde lippen. Het is belangrijk om ze niet constant te bevochtigen met de tong. De reden? Het beschermende vliesje is hier veel dunner en likken zou ze alleen maar droger maken. Een lippenbalsem op basis van vet zoals vaseline is perfect om koudere periodes door te komen. ‘Let op met producten op basis van natuurlijke producten, want deze kunnen schadelijk zijn. Zo kunnen ze in sommige gevallen eczeem veroorzaken’, zegt Temmerman.

Algemene tips voor een zachte huid in de winter

- Gebruik wasverzachterDit maakt je kleren zachter, wat aangenamer aanvoelt op je huid. In de winter kiest met ook vaker voor wollen kledij, maar om irritaties te voorkomen draag je er best een katoenen kledingstuk onder.

- Laat je haar maar groeienAls je het ziet zitten, hoef je het haar op je benen in de wintermaanden niet te scheren. De haartjes bieden immers meer bescherming. Scheer je toch, dan doe je er goed aan om de benen eerst te ontsmetten, te scheren en opnieuw te ontsmetten. Zo voorkom je puistjes.

- Gebruik geen antibacteriële crèmesDeze bevatten veel alcohol en daardoor droogt je huid uit. Er zijn uitzonderingen: een desinfecterende lotion gebruiken na een toiletbezoek of in het ziekenhuis kan uiteraard.

- Zorg voor een vochtige luchtHang een bakje met water aan de verwarming, zo wordt je huid minder droog. Veel water drinken helpt ook.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer