ADVIES. We kunnen niet goed omgaan met verschillen tussen ons

© Shutterstock

Ik ben een 35-jarige, gehuwde vrouw met twee kinderen. Ik heb een betrouwbare partner, maar mis een warme gevoelsband. Mijn man is rationeel en praktisch, ik ben erg emotioneel en deze verschillen leveren problemen op. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies

Rika Ponnet

Ik ben een 35-jarige, gehuwde vrouw met twee kinderen. Ik heb een betrouwbare partner, maar mis een warme gevoelsband. Mijn man is rationeel en praktisch, ik ben erg emotioneel en deze verschillen leveren problemen op. Ik heb een stresserende job en als ik eens aangeef dat ik me niet zo goed voel, komt hij met praktische oplossingen aandraven, stijl: neem een aspirientje. Kunnen we hieraan iets veranderen?

Heel vaak wijten koppels conflicten in een relatie aan een teveel aan verschil. Onderzoek heeft uitgewezen dat het niet de verschillen zijn die ons de das omdoen, maar een niet goed op elkaar afgestemd zijn, wat ook blijkt uit jouw verhaal. Ik merk vaak in mijn praktijk dat koppels elkaar definiëren in termen van ‘(te) gevoelig’ of ‘(te)rationeel’ en dat ze mettertijd ook zichzelf zo gaan zien.

De schijnbare tegenstelling is er nochtans niet: als mens zijn we allemaal gevoelig, maar hebben we vaak geleerd er anders mee om te gaan, ze wel of niet te uiten, ze eerder te maximaliseren of net te minimaliseren. Wat we dan zien in het gedrag bij elkaar is: ‘Hij heeft de neiging gevoelens te rationaliseren’, of: ‘Zij heeft de neiging zich door haar gevoel te laten overspoelen.’ Vaak doen ons dit communiceren op een manier die de ander ongelukkig maakt, terwijl we hetzelfde nastreven: een relatie waarin veilige verbinding centraal staat. Ik zie dit patroon sterk in je verhaal: jij geeft aan dat je je niet goed voelt (terwijl het gevoel dat eronder zit een nood aan ondersteuning is), hij merkt je emotionaliteit, is vanuit vroegere ervaringen de mening toegedaan ‘niet goed te kunnen doen’ en geeft dan snel een rationeel ‘advies’ in de hoop daarmee uit de gevarenzone te blijven.

Het resultaat is twee mensen die vooral frustratie ervaren, die nog meer gaan benadrukken hoe verschillend ze zijn en dat dit de basis is van die ontevredenheid. De sleutel ligt in het echt communiceren van wat je wilt: niet ‘ik voel me slecht’, maar ‘ik zou graag hebben dat je me even moed inspreekt of een knuffel geeft’ en aan zijn kant niet ‘neem een aspirine’, maar een ‘schat het komt wel goed, ik geloof in je’. Ontdekken voor jezelf wat je ware noden zijn en ze transparant communiceren, dit eventueel ook met hem opnemen, kan een enorme stap vooruit zijn in jullie communicatie én gevoel van verbinding.

Seksuologe Rika Ponnet runt het relatiebureau Duet.

www.duetrelatiebemiddeling.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer