© BELGA

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Federale regering wil asielzoekers uit park halen

De federale regering zoekt “correcte opvang” zodat asielzoekers niet langer noodgedwongen de nacht moeten doorbrengen in een park aan de gebouwen van de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Dat heeft MR-vicepremier Didier Reynders vrijdag verklaard, na afloop van de ministerraad. Op de limiet van 250 registraties per dag wilde Reynders niet dieper ingaan. “Het probleem is de correcte opvang voor iedereen in Brussel”, luidde het.

Sinds meer dan een week kamperen asielzoekers noodgedwongen voor de gebouwen van de Dienst Vreemdelingenzaken. Ze moeten er wachten tot ze aan de beurt komen om zich te laten registreren als kandidaat-vluchteling. Pas dan krijgen ze toegang tot de opvang.

Bij het verlaten van de Wetstraat 16 wilde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geen commentaar kwijt. Momenteel zit een werkgroep samen om een betere opvang te organiseren voor de mensen die de voorbije dagen in een park overnachtten. Verwacht wordt dat in de loop van de namiddag nog zal worden gecommuniceerd.

Staatssecretaris Francken liet de voorbije dagen verstaan dat DVZ maximum 250 mensen per dag kan registreren. Premier Charles Michel en CD&V-vicepremier Kris Peeters zeiden intussen echter dat het aantal “geen ideologische cijfer” is of “geen fetisj” mag zijn. Over de limiet heeft de ministerraad vrijdag geen beslissing genomen. Het was in de eerste plaats de bedoeling een antwoord te bieden op de situatie in het park. Daarover waren naar verluidt overigens al gesprekken gaande.

Vrijdag stonden opnieuw bijna 500 asielzoekers op de stoep van de DVZ. In tegenstelling tot donderdag konden alle kwetsbare mensen binnen. 36 nieuwkomers kregen een oproep voor maandag; de andere 90 moeten dinsdag terugkomen. Het is de bedoeling dat de DVZ ook in het weekend blijft doorwerken om dossiers te verwerken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER