© Bart Dewaele

Toestroom aan Dienst Vreemdelingenzaken blijft aanhouden

Vrijdag stonden opnieuw bijna 500 asielzoekers op de stoep van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). In tegenstelling tot donderdag konden alle kwetsbare mensen binnen. 36 nieuwkomers kregen een oproep voor maandag; de andere 90 moeten dinsdag terugkomen. Dat zegt DVZ-woordvoerster Dominique Ernould.

Tijdens de eerste weken van augustus was de achterstand die DVZ op maandag en dinsdag opliep, tegen het einde van de week weggewerkt. Dat is sinds vorige week niet meer het geval. Deze week kregen 114 asielzoekers donderdag al te horen dat ze maandag moeten terugkomen. Vrijdag kwamen er daar nog 36 bij. Zo is de nieuwe maximumcapaciteit van 150 oproepingsbrieven bereikt. Ongeveer 90 asielzoekers werden al opgeroepen voor dinsdag.

In het begin van de week had de Dienst het aantal oproepingsbrieven vastgelegd op 200. Zo konden telkens ook de meest kwetsbare nieuwkomers opgevangen worden. Maar omdat zich donderdag een grote groep met vrouwen en kinderen aandiende, waarvan een deel moest geweigerd worden, besliste DVZ het aantal oproepen per dag terug te brengen tot 175 voor vrijdag en 150 vanaf maandag.

Sinds enkele dagen identificeert hulporganisatie Caritas International ook de meest kwetsbare personen in de wachtrij en stelt voor maximum 25 personen noodopvang ter beschikking in een nabijgelegen kerk aan de Antwerpsesteenweg.

Donderdag kondigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan dat de Dienst Vreemdelingenzaken dit weekend uitzonderlijk zal openen. Hoewel de loketten gesloten blijven en er zich dus geen nieuwe asielzoekers kunnen aandienen, zullen de personeelsleden interviews afnemen van mensen die al een asielaanvraag hebben ingediend en de opgelopen achterstand in de dossiers proberen wegwerken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER