© IMAGEGLOBE

Verwerken belastingsaangiftes loopt vertraging op

Ten vroegste in september zullen de eerste Belgen weten of ze geld van de belastingen terug krijgen of hoeveel ze moeten bijbetalen. De verwerking van de belastingsaangiftes verloopt trager dan vorige jaren, schrijft De Tijd zaterdag.

lej

Vorige jaren werden al honderdduizenden aanslagbiljetten voor de belastingen in de maand juli verstuurd. De fiscus maakte er toen een erezaak van om zoveel mogelijk mensen al in juli te laten weten of ze geld terugkregen van de belastingen of hoeveel ze moesten bijbetalen.

Maar dit jaar lukt dat niet. De eerste aanslagbiljetten zullen pas in september verstuurd worden, schrijft De Tijd. Dat komt omdat enkele bevoegdheden door de zesde staatshervorming naar de gewestelijke overheden verhuisd zijn. Onder meer de woonbonus voor hypothecaire kredieten zit daarbij.

Programma’s

‘De berekeningsprogramma’s moeten worden aangepast’, zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën aan VRT Radio. ‘Er zijn zaken die geëvolueerd zijn van de federale overheid naar een gewestelijke bevoegdheid. En de achterliggende boekingsprogramma’s moeten ook worden aangepast. Want het volstaat niet om berekeningsprogramma’s aan te passen, maar eens de centen binnenkomen - of terugbetaald worden in geval van de personenbelasting - dan moeten ze ook juist aangerekend worden en toegewezen worden. Niet alleen maar aan de federale staat, maar nu ook aan een van de gewesten.’

De vertraging is maar tijdelijk. Tegen het einde van het jaar moeten er weer evenveel aangiften verstuurd zijn als de voorbije jaren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer