Direct naar artikelinhoud

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 28 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Paul Hollywood heeft zin in zijn trip.

De neven van Eus
Zondag, NPO 2, 20.15 uur

Begin van een zesdelige reeks waarin schrijver Özcan ('Eus') Akyol een reis maakt langs familieleden in Turkije. Zijn (achter)neven, nichten, ooms en tantes zijn ieder op hun manier onderdeel van de door Erdogan in rap tempo omgeploegde samenleving. Özcan bezoekt steden en het achterland en ontmoet onder andere een dorpshoofd, schoonheidsspecialistes, studenten, zakenmannen en schoenmakers.

Secret Cities
Zondag, Canvas, 21.15 uur

Amsterdam, gezien door de ogen van twee Britse kunstkenners. Janina Ramirez en Alastair Sooke staan even stil bij de Nachtwacht, maar bespreken ook het werk van de (in het buitenland) minder bekende Jan Steen. Verder maken ze een tour over de grachten en bezoeken ze Ets Haim, de oudste joodse bibliotheek ter wereld.

Ets Haim, de oudste Joodse bibliotheek ter wereld.Beeld anp

Paul Hollywood's Big Continental Road Trip
Zondag, BBC 2, 22.00 uur

Bakker en Great British Bake Off-jurylid Paul Hollywood laat het aanrecht even voor wat het is en reist per auto over het Europese continent. In de eerste aflevering is hij in Italië om er te horen waarom Italianen dol zijn op de automobiel. De mooiste en beste Italiaanse auto's komen voorbij, maar ook de slechtste: de Alfasud, een onverbeterbare roestbak.

Andere tijden sport
zondag, NPO 1, 22.15 uur

De Champions League-finale van 1994 had de kroon op het werk moeten worden van scheidsrechter John Blankenstein (1949-2006), maar vijf dagen voor de grote dag werden hij en zijn grensrechters van de wedstrijd gehaald. Was het omdat landgenoten Ronald Koeman en Johan Cruijff bij finalist Barcelona op en langs het veld stonden? Of speelde er (nog) iets anders? John Blankenstein was openlijk homoseksueel en ondervond al jaren weerstand in de voetbalwereld.

The Damned United (Tom Hooper, 2009)
Zondag, BBC 2, 23.30 uur

Sportfilms, altijd lastig. De sportscènes vormen vaak een te groot obstakel. Niet in dit op werkelijke gebeurtenissen gebaseerde verhaal over de 'wraak' van de kleine Engelse voetbalclub Derby County, die onder leiding van de later legendarisch geworden Brian Clough eerst vernederd wordt door het toen, in 1968, grote Leeds United. Slim gebruik van archiefbeelden en de prima cast doet de rest.

Le jour se lève (Marcel Carné, 1939)
Zondag, TV 5, 21.10 uur

Zes jaar voor het poëtische meesterwerk Les enfants du paradis maakten regisseur Carné en scenarist Jacques Prévert dit treurige, magnifiek gespeelde drama. Terwijl de politie zijn appartement belaagt, denkt arbeider François (Jean Gabin) terug aan de gebeurtenissen die hem aanzetten tot de moord waarmee de film opent. In drie lange flashbacks onthullen Carné en Prévert hoe de bitterzoete romance tussen François en zijn grote liefde Françoise (Jacqueline Laurent) op een tragedie kon uitlopen, waarbij de spullen in François appartement - zijn kleerkast, de teddybeer op de schouw, de wekker op tafel - ook voor de kijker steeds meer betekenis krijgen. Terwijl de plot zich gestaag beweegt van avond naar ochtend, zie je het noodlot door het schaduwrijke camerawerk dichterbij kruipen - op naar de finale, die nog altijd aankomt als een mokerslag. Nederlands ondertiteld

Ulvepigen Tinke (Morten Køhlert, 2002)
Zondag, NPO 3, 15.35 uur

Allesbehalve kinderachtige Deense jeugdfilm over het verwilderde weesmeisje Tinke, dat kan grommen als een wolf. Ze wordt uitgehongerd gevonden en ondergebracht bij een wrede boer.