Direct naar artikelinhoud

Zanger en toetsenist Gregg Allman op 69-jarige leeftijd overleden

In zijn huis in Savannah, Georgia is de Amerikaanse zanger en toetsenist Gregg Allman zaterdag op 69-jarige leeftijd overleden. Zijn officiële website heeft dat bekendgemaakt. Allman kwakkelde al verscheidene jaren met zijn gezondheid.

Gregg Allman in 2013Beeld ap

Gregg Allman richtte in 1969 met zijn oudere broer Duane The Allman Brothers Band op, de pioniers van de 'southern rock' met blues, jazz en country-invloeden. Na twee studioalbums te hebben uitgebracht, volgde in 1971 'At Fillmore East', die volgens velen tot de beste live-platen ooit behoort. Erop staan onder meer uitgesponnen versies van de songs 'In Memory of Elizabeth Reed' en 'Whipping Post'. Ze verwierven er internationale faam mee.

Motorongeluk

Leadgitarist en bandleider Duane Allman kon maar kort genieten van het succes. Hij kwam, 24 pas, datzelfde jaar om het leven door een motorongeluk. De plaat 'Eat a Peach' (1972) werd aan hem opgedragen.

In verschillende bezettingen - bassist Berry Oakley overleed eind 1972 op dezelfde wijze als Duane - nam de band nog veertien albums op, waaronder 'Brothers and Sisters' (1973) met de hitsingle 'Ramblin' Man'. In 2004 kwam de laatste uit. De groep bleef optreden tot eind 2014.

Gregg Allman in 2007Beeld ap