Raadsman van Hollande neemt ontslag

Aquilino Morelle, topadviseur van de Franse president François Hollande en hoofd van het communicatiedepartement, kwam in opspraak door een beschuldiging van belangenvermenging en een overdreven luxueuze levensstijl. Hij doet een stap opzij om naar eigen zeggen geen extra druk te leggen op de regering.

De Franse nieuwssite Mediapart veroordeelde een dure missie die hij had geleid in 2007 bij een Deens farmaceutisch bedrijf, dat terwijl hij eigenlijk bevoegd was om die sector net te controleren. Morelle ontkent dat het om belangenvermenging gaat en beweert toestemming te hebben gekregen van IGAS (de Sociale Inspectiedienst) om ook buiten zijn functie samen te werken met bedrijven uit de sector.

De nieuwssite gaf ook kritiek op zijn riante levensstijl. Zo zou hij dertig paar schoenen in het Élysée hebben staan, die hij om de twee maanden liet poetsen. Zelf ontkent hij iets verkeerds te hebben gedaan.

Toch kondigt hij de dag na de beschuldigingen al zijn ontslag aan. "Ik wil niet nog meer druk leggen op de president en de regering op dit moeilijke moment", aldus Morelle. De beschuldigingen komen voor de nieuwe regering van premier Manuel Valls op een slecht moment, aangezien die nog maar net besparingen had aangekondigd.

Meest gelezen