Direct naar artikelinhoud

'Meeste ontvoerde meisjes Nigeria helemaal niet terecht'

Het hoofd van de Nigeriaanse school waar meer dan honderd meisjes zijn ontvoerd door islamitische militanten, kan niet bevestigen dat de meeste studentes weer zijn bevrijd, zoals het Nigeriaanse leger beweert. Asabe Kwambura heeft tegen persbureau AP gezegd dat slechts 14 van de 129 meisjes weer zijn teruggekeerd. De rest wordt nog steeds vermist.

De islamitische groepering Boko Haram wordt verantwoordelijk gehouden voor de recente ontvoeringen.

De school werd dinsdag aangevallen door een groep zwaar bewapende mannen. Mensen werden onder vuur genomen en gebouwen werden in brand gestoken. Een grote groep meisjes werd tijdens de chaos ontvoerd.

De studentes waren gehuld in legeruniformen, waardoor het schoolbestuur in eerste instantie geen argwaan kreeg toen zij in trucks werden geladen. De directeur van de school dacht in eerste instantie dat ze door het leger werden meegenomen om ze te beschermen.

Vier studentes wisten te ontsnappen door uit de truck te springen. Tien anderen kozen het hazenpad toen de extremisten hun later op de dag opdroegen te koken. Deze vertelden dat ze waren meegenomen naar een gebied waar de extreem islamitische organisatie Boko Haram verschillende kampen zou hebben.

'Bidden en wachten'
Gisteren verklaarde het leger dat bijna alle meisjes (op acht na) bevrijd waren, maar directeur Kwambura zegt vandaag dit 'niet klopt'. 'We bidden en we wachten op de terugkeer van meisjes', zegt ze over de telefoon tegen AP. 'Er wordt in de wildernis nog steeds naar hen gezocht door zowel het leger als door vrijwilligers.'

De gouverneur van de staat Borno, waar de meisjes zijn ontvoerd, heeft 50 miljoen naira, bijna 220.000 euro, uitgeloofd voor de informatie die tot de bevrijding van de studentes leidt.

Boko Haram heeft de ontvoering niet opgeëist maar alles wijst erop dat deze organisatie er wel achter zit. Het is niet de eerste keer dat Boko Haram zijn pijlen richt op een school. De naam van de groep betekent 'Westers onderwijs is zondig'.

Alleen al deze week heeft de organisatie drie aanslagen gepleegd. Maandag ging er een bom af in de hoofdstad Abuja, waarbij zeker 75 mensen om het leven zijn gekomen. Bij twee aanvallen in dorpen in het noordoosten van het land zijn 20 mensen gedood. In totaal zijn er dit jaar alleen al 1.500 mensen omgekomen bij het geweld.

Er wordt in de wildernis nog steeds naar hen gezocht door zowel het leger als door vrijwilligers
Schooldirecteur Asabe Kwambura
Screenshot van een video met Abubakar Shekau, de man die de leider zou zijn van Boko Haram. In de video (die in maart dit jaar werd vrijgegeven) werd er gewaarschuwd voor meer aanslagen op burgers.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie