Charles Michel: 'Hartelijke ontmoeting, gesprek zonder taboes'

© Belga

President Trump en premier Michel© Belga

Melania en Donald Trump© Reuters

© reuters

Donald en Melania nemen afscheid van onze koning, koningin en premier.© BELGA

thumbnail:
thumbnail: President Trump en premier Michel
thumbnail: Melania en Donald Trump
thumbnail:
thumbnail: Donald en Melania nemen afscheid van onze koning, koningin en premier.

De Amerikaanse president Donald Trump is in België. Nadat hij en zijn vrouw op de luchthaven van Melsbroek verwelkomd werden door premier Charles Michel, trok het gezelschap richting koninklijk paleis voor een ontmoeting met onze koning en koningin en vervolgens een werkvergadering. Na afloop verklaarde Michel dat het een 'gesprek zonder taboes' was.

mg, rdc

Premier Charles Michel (MR) en zijn vriendin Amélie Derbaudrenghien stonden woensdagmiddag de Amerikaanse president en first lady op te wachten op de militaire luchthaven van Melsbroek. Er was een fanfare en een kleine militaire parade voorzien voor de aankomst, waarna de leiders samen naar het Amerikaanse volkslied en daarna naar de Brabançonne luisterden.

'Het is een eer om hier te zijn', zei Trump bij zijn aankomst. 'We hebben naar dit bezoek uitgekeken.' Vervolgens stapten Melania en Donald in The Beast en reden ze naar het koninklijk paleis voor een ontmoeting met koning Filip en koningin Mathilde. Vervolgens was er een werkvergadering.

'Onze eerste prioriteit is terreur', zei Trump bij de aanvang van die vergadering. 'Dat blijft belangrijk, kijk maar naar wat er eergisteren in Manchester gebeurde. We werken er hard aan, en we zullen deze strijd winnen.'

Toen de vergadering na een uurtje afgelopen was, sprak premier Michel de pers toe. Trump zelf sprak de pers niet toe, maar Michel had het over 'een hartelijke ontmoeting' en 'een gesprek zonder taboes'. Volgens Michel werd er 'geen diplomatieke taal' gesproken werd en zouden er 'zeer rechtstreekse boodschappen' van beide kanten geweest zijn.

Michel beklemtoonde in het gesprek onder meer het belang dat België aan de Navo hecht. ‘We hebben hem duidelijk gemaakt dat de Navo geen verouderde organisatie is’, verwees Michel naar uitspraken die Trump als president deed. Ook migratie, de relatie met Rusland, de strijd tegen het terrorisme en het nieuwe EU-elan kwamen aan bod. ‘Ik heb vandaag meer duidelijkheid’, aldus Michel.

Hellegat

Ook de belangrijke bilaterale banden tussen Brussel en Washington werden niet onvermeld gelaten Michel zei dat hij denkt Trump ‘op een aantal thema’s overtuigd te hebben’. Op Trumps uitspraken dat Brussel een hellegat zou zijn werd niet teruggekomen.

Na afloop van de vergadering zette Donald Trump de reis verder naar de Amerikaanse ambassade, waar hij vermoedelijk overnacht, terwijl het merendeel van zijn gevolg naar het Brusselse hotel The Hotel trok. Officieel staat voor de president woensdagavond niks meer op het programma.

De president en de first lady zullen in totaal 29 uur in ons land vertoeven, en er staat heel wat op het programma. Trump blijft tot donderdagavond 21 uur in ons land. Daarna vliegt hij naar Sicilië, waar de G7-top plaatsvindt. Donderdag bezoekt Trump de Europese instellingen, praat hij met Franse president Emmanuel Macron en woont hij de officiële opening van het nieuwe Navo-gebouw bij.

Deze wereldleiders zijn in Brussel

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is woensdagavond zonder al te veel problemen aangekomen in Brussel voor de Navo-top van donderdag. Later op de avond kwam ook de Canadese premier Justin Trudeau aan in onze hoofdstad.

Turks president Recep Tayyip Erdogan werd omstreeks 18 uur in Brussel verwacht, maar hij liet enkele uren op zich wachten. Een honderdtal aanhangers troepte intussen samen, ondanks het samenscholingsverbod dat Brussel, Sint-Gillis en Elsene hadden ingesteld. Omstreeks 20 uur liet de politie evenwel begaan.

Demonstranten met vlaggen van Turkije en een beeltenis van de president kwamen vervolgens samen op het Stefaniaplein. Daar scandeerden ze verschillende leuzen. De veiligheidsmensen van Erdogan riepen de bijeengekomen menigte op tot stilte, maar af en toe kwam de menigte toch tot leven.

Om 20.45 uur arriveerde president Erdogan aan het Wiltcher’s hotel. Na kort de pers gegroet te hebben, verdwenen hij en zijn vrouw naar binnen. Daar wachtte een diner met 400 genodigden.

Trudeau

En ook de Canadese premier Justin Trudeau is intussen in ons land. Rond half elf ’s avonds landde hij op de luchthaven van Melsbroek, waar premier Charles Michel hem stond op te wachten.

‘Warm welkom aan een vriend. België en Canada zijn bevriende landen en delen gemeenschappelijke waarden van vrijheid en democratie’, tweette de premier om iets na halfelf.

Donderdag zullen Trudeau en Erdogan, net als de Amerikaanse president Donald Trump, deelnemen aan een vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders van de Navo. Het nieuwe Navo-gebouw in Evere wordt ook officieel geopend.