© Jacqueline Vanden Berk

© Jacqueline Vanden Berk

© Jacqueline Vanden Berk

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Ziekenzorg en Okra Heide-Heuvel op uitstap

Op 25 augustus vertrokken 45 deelnemers van Ziekenzorg en Okra Heide-Heuvel met de bus naar Tilburg. Daar gingen we op bezoek bij De Zonhoeve.

Jacqueline Vanden Berk

De Zonhoeve is een edelhertenboerderij van de familie Wim en Marianne Van Zon. Zij hadden vroeger een melkveebedrijf, maar 15 jaar geleden zijn zij overgestapt naar een vleesbedrijf van edelhertenvlees. Bij aankomst werden we met een gulle glimlach en uitgestoken handen hartelijk begroet met koffie of thee of iets fris met daarbij een koek.Daarna volgde de diapresentatie, daarbij gaf Marianne uitleg. Ze vertelde in een vlotte stijl hoe en waarom ze voor dit bedrijf gekozen hadden en ze lichtte ook hun werkwijze toe. Er werd aandachtig geluisterd, het was stil in de ruimte en achteraf werden vele interessante vragen gesteld.Het voornaamste om te onthouden was dat heel de uitbating op een zo natuurlijke wijze mogelijk gebeurde. De herten worden wild gehouden, ze worden niet aangeraakt, ze verblijven in roedels in een omheinde weide waar de hinden met één bok bij elkaar blijven. Zelfs bij het werpen van de kalfjes komen er geen mensenhanden bij te pas. Een veearts komt alleen als het niet anders kan.Dan was het tijd om de edelherten zelf te gaan bekijken. Dat was dan het werk van Wim. In de wei konden we de prachtige hinden en de statige bok bekijken. We waren allen onder de indruk van hun statig en edel voorkomen. Niet voor niets sprak men van “edelherten”.

Om te besluiten kregen we ook de gelegenheid om in een winkeltje hertenstoofvlees te proeven. Er werd ook hertenvlees verkocht en verscheidene mensen hebben daarvan gebruik gemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer