"Rusland pleegt een invasie, geef Oekraïne wapens"

Enkele vooraanstaande Amerikaanse senatoren hebben de Amerikaanse regering opgeroepen om wapens te leveren aan Oekraïne in de strijd tegen de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Het lijdt volgens hen geen twijfel meer dat Rusland de rebellen daar rechtstreeks helpt. Rusland pleegt volgens hen dan ook "een invasie".

Vorige week liet de Amerikaanse president Barack Obama nog verstaan dat de Verenigde Staten niet militair tussenbeide zullen komen in het conflict in Oekraïne. Maar louter economische sancties, dat is voor enkele belangrijke Amerikaanse politieke stemmen niet langer voldoende.

"Het conflict is niet langer een kwestie van enkele separatistische rebellen, maar het gaat om een directe invasie door Rusland", zei de Democraat Robert Menendez, voorzitter van de buitenlandcommissie van de Amerikaanse Senaat. "We moeten de Oekraïners wapens geven opdat ze zich kunnen verdedigen tegen de agressie van Poetin."

Menendez wordt daarin bijgetreden door de Republikeinse senator John McCain. Die gaat zelfs nog een stapje verder door te stellen dat Rusland ook andere voormalige Sovjetlanden, zoals de Baltische staten of Moldavië zou kunnen bedreigen. "Poetin is een voormalige kolonel van de KGB (de geheime dienst van de voormalige Sovjet-Unie, n.v.d.r.) en hij wil het Russische rijk opnieuw installeren."

Poetin: "Aparte status voor Oost-Oekraïne"

De uitspraken van de Amerikaanse senatoren zijn een duidelijke reactie op hetgeen de Russische president Vladimir Poetin gisteren heeft verklaard over de situatie in Oost-Oekraïne.

Poetin brak andermaal een lans voor een politieke oplossing voor het conflict, maar hij liet zich ook termen als "maatschappelijke organisatie" en "apart politiek statuut" ontvallen. Volgens de woordvoerder van het Kremlin bedoelde de Russische president daarmee evenwel niet dat het oosten van Oekraïne onafhankelijk en soeverein moet worden.

"De eerste zeeslag"

Intussen winnen de pro-Russische separatisten meer terrein op het Oekraïense leger. En belangrijk: de rebellen maken progressie richting de Oekraïense havenstad Marioepol. Enkele inwoners hebben een mensenketting gevormd als protest tegen de Russische acties (zie foto), duizenden anderen zijn de stad ontvlucht.

In en rondom Marioepol wordt de komst van de rebellen voorbereid. Op de grote toegangswegen naar de stad zijn blokkades opgeworpen en pro-Oekraïense strijders hebben zich ingegraven. Twee Oekraïense marineschepen zijn gisteren in de buurt van Marioepol ook beschoten, melden enkele bronnen. Volgens de autoriteiten in Kiev zijn daarbij zes Oekraïense soldaten gewond geraakt. Het zou meteen de eerste zeeslag zijn sinds het begin van het conflict.

Vandaag komen in Wit-Rusland vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) samen om de situatie te bespreken. Het is maar zeer de vraag of die gesprekken de escalatie van het conflict in Oost-Oekraïne zullen ontzenuwen.

Meest gelezen