Romelu Lukaku© Twitter

OFFICIEEL. Romelu Lukaku voor vijf seizoenen naar Everton

Romelu Lukaku legt vanavond medische testen af bij Everton en tekent er nadien een contract voor vijf seizoenen. Dat is aan onze redactie bevestigd. Chelsea leende de 21-jarige Rode Duivel afgelopen seizoen al een jaartje uit aan de blauwe club uit Liverpool. Met de overgang zou zo'n 35 miljoen euro gemoeid zijn. Een record voor Everton. Lukaku wordt zo de derde duurste Belg ooit.

Maarten Delvaux en Jürgen Geril

'Tijd voor een nieuw hoofdstuk.' Die mysterieuze boodschap stuurde Romelu Lukaku woensdagnamiddag de wereld in. Hij voegde er een foto aan toe van zichzelf met een brede glimlach op een vliegtuig. Een half uurtje later kwam de bevestiging op onze redactie binnen: 'Romelu Lukaku is onderweg naar Liverpool, waar hij medische testen zal afleggen. Later op de dag tekent hij een contract voor vijf seizoenen.'

Met de transfer komt er een einde aan maanden van transferspeculaties rond Lukaku. Na het WK werd al snel duidelijk dat de voormalige spits van Anderlecht niet zou passen in de plannen van Chelseacoach Mourinho. Die haalde immers Diego Costa (Atletico Madrid) en zijn voormalige poulain Didier Drogba (Galatasaray) naar Londen. Met ook nog Fernando Torres in de selectie zou Lukaku slechts de vierde keuze als diepe spits zijn. 

Dat zag de Rode Duivel uiteraard niet zitten. De voorbije maanden werd Lukaku dan ook gekoppeld aan onder meer Atletico en Real Madrid, Juventus en Wolfsburg. Maar de hoge vraagprijs van Chelsea hing als een molensteen rond de nek van de krachtige aanvaller. 

Vandaag kwam dan toch sneller dan verwacht een definitieve oplossing uit de bus: Everton. De Toffees kennen als geen ander de kwaliteiten van Lukaku. Everton huurde hem vorig seizoen met succes voor een jaartje bij Chelsea. Hij loodste de club met 15 goals naar een vijfde plaats in de competitie. Everton zou 35 miljoen euro betalen voor Lukaku. Dat is een record voor de club. De vorige recordtransfer was Marouane Fellaini, die in 2008 van Standard overkwam voor 19 miljoen euro. Fellaini was overigens de eerste om zijn collega te feliciteren. 'Proficiat makker met je contract bij Everton! Je heb een mooie toekomst voor je.' Lukaku is nu de derde duurste Belgische voetballer ooit.

Einde van avontuur bij 'droomclub' Chelsea

Lukaku is er dus niet in geslaagd om het te maken bij zijn 'droomclub' Chelsea, waar hij na enkele imponerende seizoenen bij Anderlecht op 6 augustus 2011 een contract voor vijf jaar tekende. Door de moordende concurrentie werd hij de twee daaropvolgende seizoenen uitgeleend aan andere clubs uit de Premier League. In 2012/2013 aan West Bromwich Albion, in 2013/2014 aan Everton. Bij beide clubs scoorde hij aan de lopende band en ontpopte hij zich tot één van de smaakmakers van het elftal. Toch slaagde hij er niet in om trainer José Mourinho te overtuigen. Net zoals Kevin De Bruyne overigens. Die koos afgelopen winter eieren voor zijn geld en trok definitief naar het Duitse Wolfsburg. Thorgan Hazard wordt voor een jaar uitgeleend aan Borussia Mönchengladbach. Zo blijven er met Thibaut Courtois en Eden Hazard nog 'slechts' twee Belgen over in de a-kern van Chelsea. Bij Everton komt Lukaku zijn maatje Kevin Mirallas opnieuw tegen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal