© JCr

‘Bijna tiende van Vlaamse perenproductie niet geoogst’

Van de totale Vlaamse perenteelt is 828,48 hectare aangemeld om niet te worden geoogst en zo in aanmerking te komen voor compensatie na het Russische invoerverbod. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) weten. “Dit betekent dat ongeveer een tiende van de productie van de markt verdwijnt. Dit gaat het effect van de Russische boycot toch temperen”, luidt het.

tomas

Nadat woensdag bekendgemaakt werd dat de Vlaamse perentelers een tegemoetkoming van 7,95 cent per kilo kunnen krijgen (15,9 cent als ze aangesloten zijn bij een producentenorganisatie) als ze hun peren laten hangen, kregen ze tot gisteren de tijd om in te tekenen. Schauvliege maakt nu bekend dat 828,48 hectare is aangemeld. Alvorens ze een vergoeding krijgen, wordt gecontroleerd of de aangemelde productie effectief niet in omloop is gebracht.

Schauvliege laat ook weten dat voor leden van producentenorganisties, die dus 15,9 cent/kilo kunnen krijgen, de Europese steun opgetrokken wordt van 50 procent naar 75 procent. Dit geldt niet enkel voor peren, maar ook voor wortelen, kolen, paprika, broccoli, komkommer, augurken, champignons, pruimen, rood fruit en druiven.

“De extra steun”, zegt Schauvliege, “is gewoon broodnodig om deze ongeziene crisis het hoofd te kunnen bieden, nu de telers hun producten niet meer kwijt kunnen aan normale marktprijzen en dus sterk onder de kostprijs zouden moeten verkopen.” Eerder had ook de Boerenbond erop aangedrongen dat de Europese Commissie haar aandeel in de cofinanciering zou optrekken.

Volgende vrijdag zitten de Europese ministers van Landbouw bijeen. In de aanloop naar die vergadering worden ook de eventuele problemen van de melkveehouderij en varkenshouderij door minister Schauvliege en de sector geëvalueerd, zodat ze aan bod kunnen komen op de landbouwraad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer