© NDM

Eveline Peleman kroont zich tot wereldkampioen skiff

Eveline Peleman heeft vrijdag op de wereldkampioenschappen roeien in het Nederlandse Amsterdam goud veroverd in de skiff voor lichtgewichten. De 21-jarige Gentse won de A-finale in 7:31.31. De Griekse Aikaterini Nikolaidou, Europees kampioene en ook in 2013 vicewereldkampioene, werd in 7:31.73 tweede, de Amerikaanse Kathleen Bertko in 7:33.97 derde.

Peleman had ook in de halve finales al de zesde tijd neergezet. Op de wereldkampioenschappen voor min 23-jarigen moest ze een maand geleden nog met bons vrede nemen.

'Ik kwam als debutante naar dit grote WK voor een plaats bij de top negen, het is goud geworden! Het lijkt wel een droom en ik wil nu vooral niet wakker worden, wel erg veel genieten!', verklaarde de 21-jarige Evelie Peleman nadat ze vrijdag goud veroverde in de skiff lichtgewicht.

De eerste vrouwelijke Belgische wereldkampioene roeien in de geschiedenis besefte een half uur na haar zege nog steeds niet wat haar was overkomen. 'Op 500 meter lag ik aan de leiding en de voorbije WK-races hadden me geleerd dat geen enkele tegenstandster over een snellere eindsprint beschikt. Mijn hart begon sneller te kloppen, die eindmeet kon er niet rap genoeg zijn. Maar plots klapte ik tegen een golf aan, ik verloor mijn evenwicht en bijna een roeispaan. Ik lag compleet stil. Ik zag Nikolaidou me voorbij snellen, maar kon niet meteen reageren, want mijn blad was compleet omgedraaid. Eens die terug in de juiste positie was dacht ik: 'ogen dicht en keihard die laatste 50 meter sprinten'. Na enkele halen lag ik opnieuw naast de Griekse en wist ik: 'dit pakken ze me niet meer af'.'

Coach Rudy De Coninck was uiteraard ook meer dan tevreden. 'Eveline werkte een heel jaar lang naar het WK -23 toe en behaalde brons. In de voorbereiding op dit WK ging het nog beter. Geen wonder dat we vanaf de voorwedstrijd stiekem geloofden dat ze hier voor een stunt kon zorgen, maar goud, neen, dat hielden wij niet voor mogelijk. Nu voluit genieten en dan eens zien hoe we Eveline naar Rio 2016 kunnen krijgen.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer