Direct naar artikelinhoud
F-16's

Vandeput wil F-16's langer boven Syrië en Irak

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA).

Blijven onze F-16's langer boven Syrië en Irak? Premier Charles Michel (MR) is bereid het te onderzoeken, maar dan moeten de andere coalitielanden ons meer ondersteunen. En Open Vld bijdraaien.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) toonde zich alvast een duidelijke voorstander. "Mijn aanvoelen is dat het komende halfjaar beslissend zal zijn voor het militair verslaan van IS in Irak en Syrië", stelde hij. "We moeten alles doen wat mogelijk is om eventueel een positief antwoord te geven." Hij gaf in het parlement samen met premier Michel meer uitleg over de missie van onze F-16's in de aanloop naar de nakende NAVO-top in ons land.

"België is bereid na te gaan in welke mate het mogelijk is in te gaan op dat verzoek", vertelde Michel. "De inzet is echter niet opgenomen in de operationele planning voor 2017 van Defensie." Er zouden dus extra middelen voor moeten worden gezocht.

Bovendien vraagt onze land de hulp en ondersteuning van de andere landen die IS bestrijden in de regio. België heeft nu nog zes F-16's die vanuit Jordanië uitvliegen, waarvan twee in reserve. Dat aantal zou worden teruggeschroefd naar vier. België zou de munitiekosten ook niet langer alleen willen dragen, of toch zeker niet de dure telegeleide systemen op de bommen. En als Nederland niet langer instaat voor de bescherming van de Belgische piloten en militairen, dan moet een andere bondgenoot dat doen.

Ons land had eigenlijk met Nederland een beurtrol afgesproken om telkens een halfjaar F-16's uit te sturen. Dat moest de kosten per begrotingsjaar helpen drukken. Onze noorderburen hebben intussen laten verstaan dat het op 1 juli niet opnieuw zal overnemen.

Geloofwaardigheid

Twee weken geleden kwam de vraag om langer actief te blijven. Een eerste keer op een bijeenkomst van de internationale coalitie in Kopenhagen, daags nadien ook van de speciale VS-gezant Brett McGurk.

De beslissing is nog niet rond. De regering zal eerst overleggen met Nederland en de coalitie, verzekerde Michel. Maar even belangrijk is binnen de regering iedereen op één lijn te krijgen. Open Vld ligt nog dwars wegens het prijskaartje.

"We willen wel meedoen, maar de budgettaire knoop moet eerst worden ontward", aldus Vandeput. Hij kijkt in de eerste plaats naar Nederland om toch nog een bijdrage te doen.

Voor premier Michel is het vooral belangrijk dat ons land zich een betrouwbare internationale partner toont. "De bijdrage aan de internationale coalitie tegen IS wordt zeer gewaardeerd en versterkt het imago van ons land als geloofwaardige partner." (RW/Belga)