Direct naar artikelinhoud
TV

Van nobody tot steracteur: Stijn Steyaert speelt hoofdrol in nieuwe reeks van Bart De Pauw

Op de set van 'It's Showtime', met links Bart De Pauw en rechts Stijn Steyaert.

Nog niet zo lang geleden moest je naar de Colruyt van Zoersel om hem te spotten, binnenkort duikt hij in zowat elke Vlaamse huiskamer op. Stijn Steyaert heeft als nobele onbekende de hoofdrol in It’s Showtime te pakken, de nieuwe fictiereeks van Bart De Pauw.

Misschien moeten Vlaamse talentscouts wat vaker in de Colruyt gaan winkelen. Nadat Philippe Geubels van tussen de rekken van die supermarkt naar eeuwige roem werd gekatapulteerd, is het nu aan Stijn Steyaert (29) om diezelfde beweging te maken. Als hij daarin slaagt doet hij precies waar zijn personage in It’s Showtime in faalt. In die nieuwe komische reeks neemt Steyaert de rol van Kenny voor zijn rekening. Kenny droomt van een carrière in de showbizz en heeft er werkelijk alles voor over om het te maken. Alleen blijkt hij in geen enkele van de disciplines die hij probeert - of het nu goochelen, dansen of zingen is - over ook maar een greintje talent te beschikken.

“Ik heb ook wel die drang om het verschil te maken”, vertelt Steyaert, wanneer we hem vragen of hij zich in Kenny herkent. “Maar die brandende ambitie om beroemd te worden is er bij mij nooit geweest. Ik stak op familiefeestjes al eens een toneeltje in elkaar maar daar zat geen hogere bedoeling achter.” Ook het hobbelige parcours dat Kenny in It’s Showtime aflegt is Steyaert niet onbekend. “Ik wist al snel dat ik iets met acteren en televisie wou gaan doen. Alleen duurde het zijn tijd om te bepalen wat dat dan precies zou zijn.”

Zodra ik op de set stond, toen ze mijn borsthaar kwamen waxen, extensions in mijn haar weefden en me een fout kostuum aantrokken, vielen alle puzzelstukken op hun plaats

Hobbelig

Die zoektocht resulteert in een rommelig cv met onder andere een passage op een filmset, op de televisieafdeling van Narafi, naast ook een kortstondige flirt met de opleiding communicatiemanagement als blikvangers. “Uiteindelijk ben ik in de Colruyt van Zoersel belandt”, vertelt Steyaert. “De beste beslissing van mijn leven. Een job met een duidelijke structuur die fysiek zo zwaar was dat ik ’s avonds de energie niet meer had om te zitten tobben over de richting die ik met mijn leven uit wou.” Al bleef Steyaert tussen het vullen van de rekken door wel af en toe auditie doen. Dat leverde uiteindelijk een rol op in de jeugdreeks Skilz en een job bij het productiehuis Seamonster dat die reeks maakte. “Daar heb ik in sneltempo geleerd hoe je televisie maakt.”

Stijn Steyaert

Wat volgt is een waslijst aan programma’s waar Steyaert soms voor en meestal achter de schermen aan werkte. Zo schreef hij scenario’s voor Jonas en Van Geel en Tegen de sterren op en speelde hij kleine gastrolletjes in onder andere De Ridder, Aspe, Chaussée d’amour en Lang leve. In dat laatste programma speelde hij de jongere versie van Bart De Pauw. Het fragment sneuvelde uiteindelijk in de montage maar de imitatie bleef wel ­hangen. Toen De Pauw voor zijn nieuwe reeks op zoek moest naar een hoofdrolspeler vroeg hij ook Steyaert om auditie te doen.

Net als elke beginnende scenarist heb ik een tijdje gedacht dat ik de televisiewetten zou herschrijven. Maar ondertussen heb ik door dat je eerst heel veel kilometers moet maken
Stijn Steyaert

Borsthaar

Die hapte, uiteraard, meteen toe en kreeg de rol te pakken. Maar naarmate de opnames dichterbij kwamen, sloeg de twijfel steeds meer toe. Steyaert: “Het weekend voor die eerste draaidag ging ik echt kapot aan stress. Maar zodra ik op de set stond, toen ze mijn borsthaar kwamen waxen, extensions in mijn haar weefden en me een fout kostuum aantrokken vielen alle puzzelstukken op hun plaats.” 

Ondertussen is Steyaert aan de slag bij KoekenTroef, het productiehuis van De Pauw, waar hij werkt aan het nieuwe seizoen van Twee tot de zesde macht. Een eigen program­ma staat voorlopig niet op de planning. “Net als elke beginnende scenarist heb ik een tijdje gedacht dat ik, als jong aanstormend talent, de televisiewetten zou herschrijven. Maar ondertussen heb ik door dat je voor je aan zo’n eigen project kan beginnen eerst heel veel kilometers moet maken. Daar ben ik nu volop aan bezig.”

It’s Showtime, vanaf 8 juni via Play en Play More op Telenet. Vanaf januari 2018 is de reeks ook op Eén te zien.