Direct naar artikelinhoud
Recensie

Vergeet Trump voor 13 uur: hier is het nieuwe seizoen van 'House of Cards'

In het nieuwe 'House of Cards'-seizoen eist Claire Underwood (Robin Wright) een prominentere rol op.

Wat als de realiteit de fictie inhaalt? Het was een ondankbare taak voor de makers van House of Cards, maar voor dit vijfde seizoen hebben ze een nieuwe toon gevonden. Frank Underwood is terug. En hij doet de echte president heel even vergeten.

Hoe lekker een originele Netflix-serie ook wegkijkt, de laatste twee seizoenen van 'House of Cards' waren van een beduidend ander niveau dan de eerste twee. Misschien was de weg naar het Witte Huis gewoon een pak interessanter dan het behouden van de macht eens Frank Underwood daadwerkelijk president was?

Het vijfde seizoen werd al ingeleid in de slotscène vorig jaar. Wanneer een gijzelingssituatie uit de hand loopt, zoomt de camera in op het hoofd van de tafel in de Situation Room. Terwijl alle aanwezigen misselijk wegkijken, blijven Frank (Kevin Spacey) en Claire (Robin Wright) onverstoord naar de onthoofding staren. 

Tot slot richt Frank zich tot de kijker. "Wij plooien niet voor terrorisme. Wij creëren het terrorisme." Waarop de twee - samen, strak - in de lens kijken. Underwood-Underwood zou als tandem naar de kiezer trekken. Het is dus geen spoiler dat Claire Underwood in dit seizoen een prominentere rol opeist. Maar vorig jaar leek dat nog onrealistisch en not done. Een jaar later zitten we met een president wiens dochter zijn persoonlijke assistent is. Dus wat als de realiteit de fictie inhaalt?

'Natuurlijk blijft politiek een basisingrediënt, maar het bedrog, de wraak of het grenzeloze opportunisme wordt nu grondiger toegespitst op de spilfiguren'

Niemand kon Trump voorspellen

Toegegeven, een reeks als deze wordt niet enkele maanden vooraf geschreven. Toen de opnames van dit nieuwe seizoen begonnen, was Trump nog maar kandidaat. De schandalen die aan de verkiezingen voorafgingen, kon niemand voorspellen. En het tempo waarin hij ze als president aan elkaar blijft rijgen, zou zelfs in de context van 'House of Cards' ongeloofwaardig lijken.

Tegelijk is er ook wat fundamenteel veranderd in de productie van de serie. Showrunner Beau Willimon hield ermee op. De nieuwe makers laten het politieke spel wat meer links liggen, om nog dieper in te gaan op de karakters zelf. Natuurlijk blijft politiek een basisingrediënt, maar het bedrog, de wraak of het grenzeloze opportunisme wordt nu grondiger toegespitst op de spilfiguren.

Nieuwkomers

Die worden aangevuld met twee nieuwe hoofdrolspelers: Campbell Scott (Damages) en Patricia Clarkson (Pieces of April). Hun personages omschrijven zou te veel weggeven. Maar het is een feit dat zij - pun intended - de kaarten stevig door elkaar schudden. 

Voor 13 uur doet Frank Underwood de eigenlijke president vergeten, en dat is uw tijd meer dan waard

Vooral Clarkson is een waardevolle aanvulling, in een geestige, no-nonsenserol, complementair aan de Underwoods. Daarnaast zijn er ook enkele blijvers, al zijn sommige rollen jammerlijk uitgehold. Zo loopt schrijver Tom Yates nog steeds rond in het Witte Huis, maar hij heeft er nog amper iets te zoeken. Er schuilt een tragisch achtergrondverhaal in tegenkandidaat Will Conway, maar het komt er niet uit. En terwijl zijn vrouw Hannah vorig jaar nog flink aan de boom schudde, is ze nu niet meer dan een decorstuk. Jammer.

Een welkome terugkeer is het doorbreken van de vierde wand, het principe uit de theaterwereld waarbij een acteur het publiek rechtstreeks aanspreekt. Het werd karakteristiek voor de reeks én het personage Frank Underwood, maar de verteltechniek werd de afgelopen seizoenen minder vaak en minder slim toegepast.

Seizoen vijf staat weer bol van zulke vierdewandfragmenten. Vaak met zeer fijn geschreven monologen, zoals we die nog kennen van de openingsscène in de allereerste aflevering. Om die monoloog te parafraseren: "Is het een goed seizoen? Ja. Is dit het beste seizoen? Dat is naast de kwestie." Voor dertien uur doet Frank Underwood de eigenlijke president vergeten, en dat is uw tijd meer dan waard.

House of Cards (seizoen 5), vanaf vandaag integraal op Netflix.

► President Frank Underwood (Kevin Spacey) in House of Cards, dat niet onderdoet voor de plotwendingen in het echte Witte Huis.