Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Raakt “onherstelbare” hersenschade van meisje dat bijna verdronk toch hersteld?

Ze was nog maar 1 jaar oud toen ze tijdens een onbewaakt moment terechtkwam in het zwembad in de tuin. Haar mama dacht dat ze met de andere kinderen aan het spelen was en stond onder de douche. Toen ze terugkwam lag Eden al minstens tien minuten in het water, zonder een hartslag.

nkdr

Niemand had verwacht dat het kleine meisje zou overleven, maar tegen alle verwachtingen in deed ze dat toch. Het zuurstoftekort had haar echter zware hersenschade bezorgd. Ze kon niet praten of wandelen en volgens de dokters zou ze dat nooit meer kunnen, net als zelfstandig eten of zelfs maar reageren op haar omgeving.

De ouders van Eden konden en wilden dat niet aanvaarden en gingen op zoek naar een mogelijke oplossing. Die vonden ze in de vorm van het experimentele hyperbare zuurstoftherapie. Vijftig dagen na haar verdrinking begonnen ze het meisje onder begeleiding van dokter Paul Harch tweemaal daags in een kamer onder druk, 45 minuten lang pure zuurstof te laten inademen. Een behandeling die niet nieuw is, maar nog steeds niet erkend.

(lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In mei toonde de behandeling plots haar eerste resultaat en de ouders van Eden konden hun geluk niet op. Eden, hun kleine meisje, lachte. Ze bewoog haar armpjes, handen en ogen en begon weer te praten. Vandaag is ze al zover dat ze zelf een klein trapje op geraakt.

Het lijkt erop dat haar hersenschade begon om te keren, wat een mogelijke primeur zou zijn in de medische geschiedenis. “De onverwachte teruggroei van hersenweefsel gebeurde in dit geval omdat we vroeg zijn kunnen tussenkomen bij een groeiend kind, voor er schade op lange termijn kon vormen”, liet Harsh weten in een verklaring.

“Ze wordt elke dag zoveel beter”, vertelt mama Kristal Carlson aan USA Today. “Binnen een paar jaar zal het lijken alsof ze nooit een ongeluk gehad heeft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER