Dossier rond Steve Stevaert dooft uit

De zaak tegen Steve Stevaert -waarbij hij beschuldigd werd voor verkrachting- dooft uit. "Een proces is altijd een debat. Met het overlijden van Stevaert is er geen wederwoord meer mogelijk", zegt VRT-journaliste Sofie Demeyer.

Vanochtend raakte bekend dat Steve Stevaert zich voor de correctionele rechter zal moeten verdedigen tegen een klacht over verkrachting. De vermoedelijke feiten vonden plaats in een van de bedrijven waar Stevaert vroeger een mandaat bekleedde. Dat zou vierenhalf jaar geleden gebeurd zijn, maar het slachtoffer diende pas later, in 2013, een klacht in. Volgens Belga zou Stevaert in de loop van het onderzoek verklaard hebben dat het over seks met instemming ging.

Het gerechtelijk onderzoek is na verschillende verhoren van de betrokkenen intussen afgesloten en het Brusselse parket besliste Stevaert te vervolgen, zegt de woordvoerder van hetĀ Brusselse parket Laurens Dumont. Dumont bevestigde ook dat de raadkamer Stevaert op 24 maart heeft doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Daardoor kan er snel een publieke rechtszaak volgen.

"Niet op de hoogte"

"De raadkamer van de Nederlandstalige rechtbank te Brussel heeft beslist de heer Stevaert door te verwijzen naar de correctionele rechtbank te Brussel voor feiten van verkrachting en aanranding van de eerbaarheid met de verzwarende omstandigheid dat de heer Stevaert misbruik gemaakt heeft van het gezag of de faciliteiten die zijn functies hem verlenen", klonk het in een persbericht van het parket. Meer informatie wou het parket niet kwijt, "teneinde de integriteit van verdachte en slachtoffer maximaal te waarborgen en de goede procesgang niet in het gedrang te brengen."

Stevaert was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de beslissing van de raadkamer. Het parket ontkende dat en zegt dat Stevaert wel degelijk is opgeroepen om voor de raadkamer te verschijnen.

Dooft uit

Vanmiddag werd het lichaam van de SP.A-politicus gevonden in het Albertkanaal in Hasselt. De zaak zal dan ook uitdoven, zoals dat genoemd wordt in het jargon. "Een proces is altijd een debat", zegt VRT-journaliste Sofie Demeyer. "Met het overlijden is er nog maar Ć©Ć©n kant van het verhaal. Er is geen wederwoord meer mogelijk."

Meest gelezen