Uitbater Chinees restaurant veroordeeld voor mensenhandel

De correctionele rechtbank van Doornik heeft de uitbater van een Chinees restaurant bij verstek veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en een boete van 150.000 euro wegens mensenhandel. Van 2004 tot 2012 stelde hij een Chinese vrouw te werk in haast onmenselijke omstandigheden. De eerste drie jaar werd de pas uit China aangekomen vrouw niet betaald. Daarna kreeg ze minder dan 2 euro per uur.

De vrouw emigreerde om geld te verdienen voor haar achtergebleven familie. Ze werd gerekruteerd via de organisatie "Hoofd van de Slang". Via OekraĆÆne en na drie maanden stappen door Duitsland belandde ze in ons land. De eerste drie jaar werd ze door haar baas niet betaald, om de door hem betaalde reiskosten te vergoeden. Hij nam haar paspoort in beslag.

Nadien werd de vrouw gebruikt als manusje van alles, voor minder dan 2 euro per uur. De arbeidsauditeur had 5 jaar effectief gevorderd en een boete van 50.000 euro. De restaurantuitbater bood verzet tegen de politie bij een controle in mei 2013. Een werknemer vluchtte weg zonder dat hij kon geĆÆdentificeerd worden, andere personeelsleden werkten in het zwart.

De Chinese vrouw ontvluchtte het restaurant op 22 november 2012 en werd voor het station van Doornik teruggevonden. Ze kreeg provisioneel 5.000 euro toegekend.

Meest gelezen