Efficiënt Zulte Waregem wint verdiend in Europa League

Zulte Waregem heeft zich geplaatst voor de derde voorronde van de Europa League. Essevee ging met 1-3 winnen bij het Poolse Zawisza Bydgoszcz. Het had ook de heenwedstrijd met 2-1 gewonnen. In de volgende ronde wacht Shakhtyor Soligorsk uit Wit-Rusland.

vtvn

De wedstrijd kon niet beter beginnen voor Zulte Waregem. Chuks Aneke maakte zich met zijn sterke lichaam prima vrij en zette Glynor Plet al in de eerste minnut op weg naar de 0-1. De ex-Genkenaar toonde dus alweer zijn waarde nadat hij ook in de heenwedstrijd scoorde. Daarna kwam Bydgoszcz twee keer dreigen via Alvarinho maar doelman Louis Bostyn was telkens bij de pinken.

Bijna scoorde Yatouba Cissako voor de West-Vlamingen maar de pegel van de Fransman spatte uiteen op de paal. Cissako probeerde het daarna nog eens, opnieuw zonder succes. Iets later moest de vervanger van Davy De fauw lichtgeblesseerd naar de kant, na een heet standje voor het doel van Bostyn. De Fransman werd vervangen door Formose Mendy. Theo Bongonda kreeg nog een goede kans op de 0-2 op aangeven van Olafur Skulason, maar de aanvaller trapte naast. Essevee ging met een verdiende voorsprong de rust in.

Blitzstart 2.0

In de tweede helft sloeg Zulte Waregem opnieuw snel toe. Chuks Aneke, aangever bij het eerste doelpunt, zette de Poolse defensie schaakmat en knalde de bal laag in doel: 0-2 voor Essevee. Bydgoszcz was echter niet volledig uitgeteld. Mamoutou N'Diaye maakte een fout op de zestien en Piotr Petasz knalde de vrije trap staalhard binnen: 1-2. De Polen gingen op zoek naar minstens drie doelpunten en scoorden op het uur bijna de gelijkmaker. De dwarslat stond echter in de weg.

Ondertussen had Plet een goede kans laten liggen voor de bezoekers. Zijn schot was te zwak voor Sandomierski (ex-Genk). Twintig minuten voor tijd leek het broodje van Zulte Waregem gebakken. Bernardo Vasconcelos deelde een slag uit en moest met rood naar de kant. Bydgoszcz met tien man. Daarvan profiteerde Essevee optimaal. Een knappe combinatie tussen Skulason en de pas ingevallen Aleksandar Trajkovski resulteerde in de 1-3 via Skulason.

Zulte Waregem ging vol door en Ibrahima Sylla scoorde bijna een vierde goal voor de bezoekers op aangeven van Plet. Ook 'man van de match' Aneke was opnieuw gevaarlijk maar kopte over en naast.

In de derde voorronde wacht het Wit-Russische Shakhtyor Soligorsk. Dat won met 5-1 van Derry City uit Noord-Ierland, nadat het ook al de heenwedstrijd met 0-1 won. De heenwedstrijd is op 31/7, de terugmatch op 7/8.