Tom Boonen pakt eerste zege van 2015 op 'De Wandelaar' in Knokke

Boonen© Boonen

Tom Boonen heeft net zoals vorig jaar de etappe van de Ronde van België met aankomst in Knokke-Heist gewonnen. De ‘Bom van Balen’ hield in een massasprint Arnaud Démare en Belgisch kampioen Jens Debusschere af.

dmm, jvb

Tom Boonen (Etixx-Quick.Step) heeft donderdag de eerste rit in lijn in de Baloise Belgium Tour gewonnen.Boonen haalde het na 178,5 km tussen Lochristi en Knokke-Heist voor de Fransman Arnaud Démare (FDJ) en Belgisch kampioen Jens Debusschere (Lotto-Soudal). De Oostenrijker Matthias Brändle (IAM Cycling), die woensdag de proloog in Bornem won, blijft leider.Vrijdag rijdt het peloton van Knokke-Heist naar Herzele over 201,1 km. De rittenkoers eindigt zondag.Na zowat 5 km trokken Sander Cordeel, Benjamin Verraes, Ludwig De Winter, Dries De Bondt, Christophe Premont en de Duitser Philipp Walsleben in de aanval. Zij boekten tot maximaal 5:45 op het peloton waarin de renners van IAM Cycling, met leider Matthias Brandle in hun rangen, het tempo bepaalden. De zes leiders mochten de eerste van twee plaatselijke ronden, van elk 30 kilometer, op en rond 'De Wandelaar' aanvatten met een voorsprong van 3:28 op de grote groep. Daar hielde ze er bij het ingaan van de slotronde nog slechts 2:14 van over.

Massasprint

In de Heistlaan te Ramskapelle lag de zo felbesproken 'Gouden Kilometer'. Daarin toonde Sander Cordeel zich driemaal de sterkste van de leidersgroep en sprokkelde zo negen bonificatieseconden. Met nog 21 kilometer te rijden probeerde de Etixx-Quick.Stepploeg, in een open vlakte, waaiers te trekken en net op dat moment reed de man met de rode leiderstrui, Matthias Brandle, lek. Hij kreeg snel een wiel van een teamgenoot en kon weer aansluiting vinden met de staart van het peloton. Op acht kilometer van de eindmeet versnelde Sander Cordeel en liet zo zijn metgezellen in de steek die op vier kilometer van de finish opgepeuzeld werden door de grote groep. Met nog één kilometer te rijden smolt alles echter samen. In de daaropvolgende massasprint haalde Tom Boonen het voor Arnaud Démare en Jens Debusschere.

'Blij nog eens te winnen'

Voor de vierde keer al was Tom Boonen de snelste van het pak op 'De Wandelaar'. Hij verbeterde donderdag in de tweede etappe van de Baloise Belgium Tour zo het record van de Duitser André Greipel, die drie overwinningen op deze bult op zijn naam had staan. Door die zege duikt Tom Boonen meteen ook de top tien van het klassement binnen waardoor een eindoverwinning, net als in 2005, nog steeds mogelijk is.

'Het is altijd leuk wanneer je wint', lachte Tom Boonen. 'Ik werd zeer goed afgezet door de ploeg en het was plezant om met mijn ploegmakkers voor de ritzege te kunnen werken. Het was ook de bedoeling om deze etappe in de wacht te slepen omdat die mij nu eenmaal goed ligt. Sander Cordeel was in volle finale nog alleen aangegaan. We hebben met het peloton heel lang gewacht om hem terug te grijpen. Wij wilden er ook zeker zijn dat in die 'Gouden Kilometer' niemand voor een verrassing kon zorgen. Vanuit de koers kregen we echter weinig informatie wat er allemaal voorin gebeurde. Uiteindelijk kon ik het vele werk van mijn teamgenoten toch afmaken'.

Eindzege'Ik heb een tijdje niet gekoerst na mijn schouderoperatie, wegens die val in Parijs-Nice, en ben echter nog maar enkele weken intensief bezig. Wanneer je dan kan winnen ben je natuurlijk tevreden. Dan weet je dat je die revalidatie niet voor niets afgebeuld hebt. Morgen/vrijdag volgt een nieuwe test met de rit naar Herzele maar zoals ik al meermaals zei in deze Baloise Belgium Tour willen we met deze ploeg het hoogst mogelijke behalen. We zitten hier eigenlijk met renners die weggelegd zijn voor het klassieke Vlaamse werk. De rit van zondag zal lastig zijn maar we gaan er natuurlijk wel alles aan doen om de eindzege te pakken.'

Vrijdag rijdt het peloton van Knokke-Heist naar Herzele over 201,1 km. De rittenkoers eindigt zondag.

Top 10:1. Tom Boonen 178km in 4u19'21"2. Arnaud Démare (Fra) z.t.3. Jens Debusschere 4. Jonas Vangenechten 5. Dylan Groenewegen (Ned) 6. Jean-Pierre Drucker (Lux) 7. Roy Jans 8. Tom Van Asbroeck 9. Yves Lampaert 10. Aleksej Tsatevitsj (Rus)

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Sander Cordeel wil zich in de kijker rijden

© VDB

Sander Cordeel (Vastgoedservice-Golden Palace) hield aan zijn lange vlucht van donderdag in de tweede etappe van de Baloise Belgium Tour de groene leiderstrui over nadat hij onderweg het meeste punten sprokkelde voor het klassement van de strijdlust.

Brändle wil ook na derde rit nog leider zijn in Baloise Belgium Tour

© VDB

Matthias Brändle (IAM) blijft ook na de tweede rit van donderdag leider in de Baloise Belgium Tour. Even leek de rode leiderstrui van de Oostenrijker in gevaar te komen toen hij op zowat twintig kilometer van de eindmeet lek reed en zo voeling verloor uit het peloton waarin de mannen van Etixx-Quick.Step al een tijdje het gashendeltje hadden opengedraaid.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen